Интригата в София се запазва

Интригата в София се заплита. Резултатите на двамата кандидати – издигнатият от ПП-ДБ-„Спаси София“ Васил Терзиев и на подкрепяната от БСП Ваня Григорова – са много близки и нито един не се обяви за победител на кратките брифинги, дадени след вота, предаде репортер на БГНЕС.

При 100% паралелно преброяване на „Алфа Рисърч“ Васил Терзиев получава 48,6%, а Ваня Григорова – 46,8%.

При 97% паралелно преброяване на „Галъп“ Васил Терзиев получава 48,6%, а Ваня Григорова – 46,8%.

Според данните на „Тренд" при 95,9% изпълнение на извадката Васил Терзиев има 48,6% подкрепа, а Ваня Григорова - 46,7%

ГЕРБ печели убедително в редица областни градове, включително втория по големина Пловдив. Там Костадин Димитров е избран за градоначалник с резултат между 53-54%, според данните на различните социологически агенции.

Партията на Борисов печели още Велико Търново и Хасково, където са преизбрани старите кметове Даниел Панов и Станислав Дечев, а също така Плевен, където Валентин Христов, който побеждава Георги Спартански.

Една от големите интриги на втория тур беше във Варна, където най-вероятно следващият кмет няма да бъде Иван Портних, който водеше на първия тур, а издигнатият от ПП-ДБ Благомир Коцев. Данните на „Галъп“ показват, че той печели с 52,3%, а на „Тренд“ – 52,2%. Тези проценти са при 100% изпълнение на извадката.

Най-вероятно и Благоевград ще има кмет от ПП-ДБ. Там Методий Байкушев печели вота с 51,6%, според данните на „Галъп“.

БСП побеждават в два областни града – Русе и Търговище. Новите стари кметове там са Пенчо Милков избран с 64%, по данни на „Тренд“, и Христо Христов с 72,5%, според „Галъп“.

Беше преизбран и кметът на друг голям дунавски град – Видин. Цветан Цветков от СДС получи 60,4% от гласовете.

Изненади поднесоха Пазарджик и Кюстендил, които смениха дългогодишните си градоначалници. В първия град спечели Петър Куленски от ПП-ДБ, а в Кюстендил Петър Паунов загуби от кандидата на Партията на зелените Огнян Атанасов.

На брифингите след приключване на изборния ден и Васил Терзиев, и Ваня Григорова бяха много лаконични и заявиха, че ще говорят повече, след като излязат окончателните резултати.

Васил Терзиев заяви, че в понеделник с политическите лидери ще обсъдят резултатите от изборите.

„Ние вдъхнахме на гражданите надежда и им предложихме път за свобода. Гласуваха за нас с надежда, не с отвращение“, каза Григорова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му е спечелила два пъти повече гласове от ПП-ДБ. Той обяви, че има нова сглобка от партии, подкрепящи Русия и Путин. „Това са ПП и „Възраждане“, каза той. Борисов обвини Кирил Петков в лицемерие, защото ПП се е обединила с „Възраждане“ и с БСП и е играла срещу ГЕРБ. „Повече лицемерие няма да има… В сряда, като видя резултатите от всички градове, ще решим какво да правим“, заяви Борисов и напомни, че Терзиев води в момента, защото половината от гласовете за него са дадени от избирателите на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е изключително доволна от резултати. До този момент имаме 72 кметове, при 57 на предишните местните избори. Категорично повишаване броят на кметовете си и сме втора политическа сила по кметове. Печелим четири областни града - Шумен, Разград, Русе и Силистра, каза тя.

Нинова заяви, че още в първите дни след подновяване на работата на парламента ще внесат вот на недоверие на кабинета.

На днешните избори гласувахме за 91 кметове на общини, 451 на кметства и 31 на райони. Гласувахме в 7250 секции, като в 5900 секции с машини. На балотажа право на глас имаха 6 380 052 избиратели. /БГНЕС