Инж. Джоргов: Новото кръгово кръстовище е много по-безопасно

Островът не е по-остър, той е идеален кръг. Вътре, в самото кръгово кръстовище, има две ленти с по 4,5 ширина, което е напълно достатъчно. Кръстовището е много добре реализирано, много по-добре ще функционира, много по-бързо ще се преминава през него и най-важното, ще бъде много по-безопасно.

Това заяви инж. Ангел Джоргов, заместник-кмет по „Обществено строителство” на Столична община, по повод острова на новото кръстовище в район „Студентски град”, срещу което гражданите негодуват, предаде репортер на БГНЕС.

В София се отвори изцяло за движение новоизграденото кръгово кръстовище на бул. "Андрей Ляпчев" и бул. "Климент Охридски".

Според инж. Джоргов самото кръгово кръстовище функционира от началото на миналата седмица като такова. „На практика вече от десетина дни то функционира и имах възможността в час пик да наблюдавам как се организира, как се осъществява движението”, съобщи той.

Инж. Джоргов е категоричен, че няма нищо общо с движението преди изграждането на кръстовището.

Детската градина трябва да бъде завършена изцяло до средата на месец август, като до тогава трябва да бъде завършена и улица „Флора”. Очакваме през септември детската градина да посреща деца. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет инспектира строително-ремонтните дейности на новата детска градина в квартал „Манастирски ливади”.

Тя съобщи, че детската градина е една от големите, които се строят в момента, и е предназначена за 8 групи, като от тях 6 са градински, а две — яслени групи, или това са близо 200 деца.

„Надявам се, че при класирането в края на август, ще бъдат обявени тези свободни близо 200 места, които са чакани изключително много от родителите в квартала”, сподели столичният кмет.

Фандъкова подчерта, че в кв. „Манастирски ливади” няма детска градина и родителите са принудени да водят децата си на в детски градини в съседните квартали. Тя уточни, че има и места за паркиране, така че родителите да могат да паркират, да оставят децата си и да тръгнат. „Надявам се, разбира се, че повечето ще идват пеш, защото и без това е натоварено движението”, каза Фандъкова.

„Тази детска градина е част от моята 3-годишна програма, която трябва да приключи в края на 2023 г., за строителство на детски градини и ясли”, заяви кметът на София и подчерта, че тя е единствената, която изпълнява Столична община. Всички останали се изпълняват от районните кметове.

По думите на Фандъкова 11 детски градини по програмата вече са завършени, а в момента се строят 23 обекта, като до края на 2022 г. трябва да бъдат завършени 11. „Междувременно се проектират и 13 нови обекта”, съобщи тя.

Йорданка Фандъкова сподели, че вече втора година очаква да бъде приключено проектирането на детската градина в кв. „Красно село”. „За съжаление, нямаме комуникация с районния кмет. Току-що разговарях с инж. Джоргов, изпратихме писма, обаждахме се, за да можем ние да поемем строителството, но трябва да получим проекта”, каза още столичният кмет. /БГНЕС