Йоана Илиева донесе исторически бронз на България от Световното по фехтовка

Йоана Илиева спечели първи медал за България от световни първенства в историята на женската сабя. На Световното първенство в Милано, Италия, тя надмина очакванията и достигна до полуфиналите в своята дисциплина.


В спор за място във финала 22-годишната Илиева отстъпи на номер 4 в световната ранглиста, гъркинята Деспина Георгиаду, с 8:15. Преди това Илиева сътвори истинско чудо, след като победи в четвъртфиналите номер 2 в света, французойката Сара Балзер с 15:9.

На старта днес българката записа победи над румънката Сабина Матиш с 15:12, след което трябваше да се изправи срещу четирикратната световна шампионка Олга Харлан от Украйна, но тя бе дисквалифицирана, след като отказа да се ръкува с рускинята Анна Смирнова след победата ѝ над нея в предишния кръг. На осминафиналите Илиева се справи с Анна Баща от Азербайджан.

Преди месец Илиева завърши на шесто място на Европейското първенство о фехтовка за мъже и жени в Пловдив, а през май тя стана европейска шампионка за жени до 23 години в Будапеща.

Това е първи медал от световно първенство за българската фехтовка от 36 години насам. /БГНЕС