Йоана Илиева: Дори не си спомням живота ми преди фехтовката

"Това беше най-доброто ми състезание през годината, въпреки че почти бях отпаднала в първия кръг на елиминациите. Губех с 2:10, но успях да обърна румънката Сабина Мартиш до 15:12. Случилото се много ми помогна да съм максимално концентрирана в останалите двубои до края и да постигна този изключителен успех", обяви Йоана Илиева в специално интервю за БГНЕС. Само преди дни тя спечели бронзов медал на сабя от Световното първенство по фехтовка в Милано.

След като все пак победи румънката, Йоана трябваше да се изправи срещу олимпийската шампионка от 2008 г. Олга Харлан. Украинката обаче бе дисквалифицирана, след като отказа да стисне ръката на рускинята Ана Смирнова, а Илиева записа служебна победа.

"Играехме по едно и също време и не можах да видя самата ситуация. Впоследствие забелязах, че рускинята е останала на пътеката и стои там доста време. Не знаех какво става, от отбора ми казаха, че украинката е отказала да я поздрави. Започнах да загрявам, имаше пауза от час и половина между двете ми излизания на пътеката. Когато отидох в стаичката, от която ни извеждат за двубоите, Харлан беше там. В един момент я извикаха и след малко организаторите дойдоха при мен, за да ми кажат, че украинката е получила черен картон и печеля служебно. Бях в шок. За мен беше много трудна ситуацията. Хем загрявам, хем ми казват, че няма да играя. Харлан обжалва, не знаех дали няма всеки момент да ме викнат на пътеката", разказва Йоана.

Сабльорката ни разкрива, че преди да спрат руснаците от международни състезания, много държави са отказвали да пуснат състезателите си срещу тях. "Така се проведе една Световна купа на шпага, на която в топ 8 влязоха само руснаци, тъй като никой не искаше да играе с тях. След това руснаците сами отказваха да участват на състезанията. И в крайна сметка се стигна до забраната за състезателите от Русия и Беларус от страна на Международната федерация. Така беше до Европейското, което се проведе миналия месец в Пловдив."

За да се класира в топ 4 на Световното, Илиева побеждава №2 в света - французойката Сара Балцер. На полуфиналите обаче губи от №4 в ранглистата гъркинята Деспина Георгиаду.

"С французойката играех за първи път на състезание и знаех, че трябва да съм концентрирана през цялото време. Тя е изключително класен състезател, на когото аз се възхищавам от много малка. На полуфиналите пък се изправих срещу момиче, с което се бях срещала поне 3-4 през сезона. В тази среща просто не успях да си контролирам тялото и загубих", разкрива сабльорката ни.

Успехите на Йоана и съотборничките й палят децата по фехтовката, признава тя. "Само мога да кажа, че когато бях 13-годишна, бяхме по 20 деца в група, сега са по 60".

"Дори не си спомням живота ми преди фехтовката". Така Илиева дава отговор на въпроса с какво щеше да се занимава, ако не беше спортът.

По повод думите на треньора си Ивайло Воденов, че разполага с добро поколение, но остава проблемът със задържането на състезателите в спорта, Йоана споделя: "За мен федерацията и министерството от доста малка ми показаха, че имам бъдеще в спорта. След този резултат на Световното първенство вече не трябва дори да подлежи на коментар, че това е моята професия. Когато обичаш нещо, си готов на жертви. Не съм мислила за смяна на държавата. България е моята страна.", завърши тя. /БГНЕС