Йогата може да помогне на жените да предотвратят болестта на Алцхаймер

Йогата е не само чудесен начин за физическо натоварване, но може да помогне и за предотвратяване на влошаването на когнитивните способности. Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са установили, че Кундалини йога - нежна форма на йога, която набляга на дишането, медитацията и мисловната визуализация - е обещаваща за по-възрастни жени, които изпитват спад в паметта и са изложени на риск от болестта на Алцхаймер, съобщи "Study Finds".


Екип от учени от Института по неврология и човешко поведение "Семел" на Калифорнийския университет използва специализиран вид ядрено-магнитен резонанс за оценка на активността в определени области на мозъка. Изследователите откриват, че кундалини йога укрепва връзките в мозъчна област, уязвима от стрес и свързана с влошаване на паметта.

Екипът сравнява въздействието на кундалини йога с обучение за подобряване на паметта. Хипокампусът, жизненоважен за ученето и паметта, е бил в центъра на вниманието.

"Обучението по кундалини йога изглежда е насочено към свързаната със стреса хипокампална свързаност", казва психиатърът д-р Хелън Лавретски, директор на Програмата за изследване на настроението, стреса и благосъстоянието. "Основният извод е, че това проучване допълва литературата в подкрепа на ползите от йога за здравето на мозъка, особено за жените, които имат по-голямо усещане за стрес и субективно влошаване на паметта. Тази нежна форма на йога, която се фокусира повече върху дишането и умствената ангажираност, отколкото върху движението, както другите форми на йога, е идеална за възрастни хора, които може да имат някои физически ограничения."

В проучването участват 22 души, като средната възраст на практикуващите йога е около 61 години. Всеки от участниците е съобщил за намаляване на функциите на паметта през последната година и е имал един или повече рискови фактори за болестта на Алцхаймер, като диабет, скорошни инфаркти или натрупване на плаки в артериите.

В продължение на 12 седмици групата преминава през 60-минутни седмични тренировки, допълнени от ежедневна практика. Групата се запознава и с друга медитативна форма на йога, наречена Киртан Крия (КК). И двата стила йога включват множество сетива и включват пеене, което според предишни проучвания може да повлияе благоприятно на дихателната система и сърдечносъдовото здраве.

Предишни изследвания показват, че Кундалини и Киртан Крия йога оказват положително въздействие върху депресията и устойчивостта при възрастни хора. В това неотдавнашно проучване са използвани съвременни техники за магнитно-резонансна томография, за да се сравнят ефектите на йога с тренировките за памет по отношение на хипокампуса.

Изследователите от смятат, че кундалини йога може да бъде особено ефективна при обработката на информация, което подсказва за нейните дългосрочни невропротективни предимства. /БГНЕС