Йоханис: Европа е изправена пред безпрецедентна криза на сигурността

Европа е изправена пред безпрецедентна в историята на НАТО криза на сигурността, заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис.

„Днес, когато европейският континент е изправен пред най-тежката от десетилетия насам криза в областта на сигурността, причинена от незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна, основната роля на НАТО в осигуряването на мира и защитата на свободата, общите демократични ценности, сигурността и просперитета на своите членове е по-важна от всякога“, заяви Йоханис.

По думите му Алиансът за пореден път е доказал своята незаменимост и абсолютна значимост в областта на сигурността.

„От основаването си на 4 април 1949 г. НАТО доказа, че е най-мощният военнополитически съюз в историята, който има решаваща роля за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на своите държави членки и за защита на международния ред, основан на правила“, заяви Клаус Йоханис.

Йоханис отчете, че Румъния изпълнява решенията, приети на миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид и Букурещ разполага с най-силните гаранции за сигурност в историята си.

„Операционализираните многонационални структури, заедно със значителното съюзническо военно присъствие, разположено на територията на нашата страна, осигуряват ефективна и засилена възпираща и отбранителна позиция в Черноморския регион и по целия Източен фланг“, добави Йоханис.

Клаус Йоханис заяви, че Румъния ще продължи да бъде активно ангажирана и последователна в подкрепа на интересите си като съюзник в Черноморския регион, който е придобил стратегическо значение за евроатлантическата сигурност.

Президентът потвърди продължаващата решимост на Румъния да развива сътрудничеството си с всички съюзници с цел укрепване на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО пред лицето на все по-сложните предизвикателства в Черноморския регион, в обща полза на всички държави членки.

Той обърна внимание, че тазгодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс през юли ще бъде особено важен момент.

Йоханис заяви, че Румъния ще продължи да дава съществен принос за колективната на НАТО чрез изпълнение на всички съюзнически решения в съответствие с насоките, заложени в новата стратегическа концепция.

По думите му Букурещ ще продължи да участва в съюзническите мисии и ангажименти, а укрепването на националния отбранителен капацитет ще продължи да бъде приоритет за страната, включително чрез отделянето от тази година на 2,5 % от БВП за отбрана.

БГНЕС припомня, че в четвъртък Португалия и Румъния поеха от Полша и Франция мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство в Балтика (NATO Baltic air policing). Португалските и румънските сили ще патрулират в небето на Балтийско море с осем изтребителя F-16.

Клаус Йоханис обяви подкрепата на Румъния за повишаване на устойчивостта на партньорите в региона, по-специално на Република Молдова, Украйна, Грузия и Босна и Херцеговина.

Република Румъния заема все по-активна роля в региона и в НАТО. Миналия месец министърът на външните работи Богдан Ауреску обяви, че Румъния и Украйна ще организират съвместно в Букурещ през април първата конференция на високо равнище по въпросите на сигурността в Черно море в рамките на Международната платформа "Крим".

Тази седмица Румъния и Полша се споразумяха да създадат съвместен технически комитет за отбранителната промишленост, който да развива производството на военна техника. /БГНЕС