Йоханис: Източният фланг на НАТО се нуждае от подсилване; Столтенберг: Не можем да позволим на Путин да спечели

Генералният секретар на НАТО заяви, че руският президент Владимир Путин "се опитва да използва зимата като оръжие" във войната срещу Украйна и предупреди, че „трябва да сме готови за нови атаки“. Той допълни, че съюзниците от НАТО са увеличили подкрепата си за Украйна със системи за противовъздушна отбрана, но се очаква едно от посланията на срещата в Букурещ да бъде необходимостта от засилване на тази помощ.

"Не можем да позволим на Путин да спечели, защото това ще покаже на други лидери, че могат да постигат цели със сила, а това ще бъде един много по-опасен свят за всички нас", каза Столтенберг.

Президентът Клаус Йоханис заяви, че източният фланг на НАТО се нуждае от повече възпиращи мерки и че лидерите на Алианса трябва да изготвят конкретни планове, така че в случай на нападение да се знае точно кой, какви войски и къде да изпрати.

"Необходими са много конкретни планове, така че в случай на нападение да се знае точно кой, какви войски и къде да изпрати. Не можем да оставяме тези решения за последния момент и след това да бъдем изненадани", каза Йоханис.

Клаус Йоханис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дадоха съвместни изявления за медиите в Двореца Котрочени. От днес Столтенберг е в Букурещ, където във вторник и сряда ще се проведе срещата на външните министри на държавите от НАТО.

БГНЕС припомня, че малко по-рано Йоханис заяви, че стратегията на НАТО за увеличаване на присъствието на алианса на източния фланг трябва да бъде ускорена.

На срещата на върха в Мадрид в края на юни лидерите на НАТО одобриха новата стратегическа концепция на алианса до 2030 г. Съгласно тези планове броят на силите с висока степен на готовност на източния фланг на Алианса ще бъде увеличен до 300 000 души. Съобщава се, че нивото на съществуващите бойни групи ще бъде повишено до "ниво бригада, когато и където е необходимо“.

"Днес заедно направихме оценка на ситуацията със сигурността в евроатлантическото пространство. В разговорите си с генералния секретар на НАТО подчертах необходимостта от възможно най-бързо изпълнение на решенията, взети на историческата среща на върха в Мадрид тази година", заяви Йоханис пред репортери след среща с генералния секретар на блока Йенс Столтенберг.

Йоханис благодари на Столтенберг за "усилията му за координиране на модернизацията на НАТО" и заяви, че има нужда от по-силни възпиращи сили по източния фланг.

"Изпълнението на Стратегическата концепция ще доведе до по-голяма роля на нашия съюз, от който зависи не само сигурността на евроатлантическата зона, но и стабилността на международния ред", добави румънският президент.

По-рано беше съобщено, че укрепването на силите на НАТО в източната част на страната ще се осъществи през 2023 г. Освен това алиансът планира да разположи оръжия и оборудване на предни позиции, за да може да реагира по-бързо, ако възникне такава необходимост. По-рано президентът на САЩ Джо Байдън обяви значително засилване на военното присъствие на САЩ в Европа. /БГНЕС