Йокич и Мъри разпиляха Маями и върнаха аванса на Денвър

Денвър Нъгетс отново пое водачеството във финалната серия на Националната баскетболна асоциация (НБА), след като надви Маями Хийт със 109:94 като гост в мач номер 3, игран в залата на „горещите“.


Двубоят ще се запомни с историческото представяне на Никола Йокич. Центърът на Нъгетс се превърна в първия играч с трипъл-дабъл от поне 30 точки, 20 борби и 10 асистенции в мач от Финалите на НБА, завършвайки с 32 пункта, 21 овладени топки и 10 завършващи подавания. Той бе подпомогнат от Джамал Мъри, който също се отчете с трипъл-дабъл – 34 точки, 10 борби и 10 асистенции. Така Йокич и Мъри влязоха в историята като първите двама баскетболисти от един и същи отбор, които правят трипъл-дабъл в един и същи двубой, без значение дали става въпрос за редовен сезон, плейофи или финали.

Крисчън Браун допринесе с 15 пункта от пейката, изпускайки само една от осемте си стрелби за две точки. Арън Гордън завърши с дабъл-дабъл от 11 точки и 10 борби. „Буците“ напълно омаломощиха съперника в подкошието с 58 борби срещу едва 33 за Маями. Любопитно е, че Денвър стреля едва 18 пъти от тройката – за сравнение, домакините направиха 35 опита зад арката.

За отбора на Ерик Сполстра Джими Бътлър бе най-резултатен с 28 точки. Бам Адебайо завърши с дабъл-дабъл – 22 пункта и 17 борби, но стреля едва 7/21 за две. Бътлър и Адебайо не получиха особено голяма помощ от съотборниците си, като единствен Кейлъб Мартин приключи с двуцифрен точков актив – 10. С по 9 се отчетоха Кайл Лаури и Дънкан Робинсън, а Гейб Винсънт – със 7.

Хийт ще се опитат отново да възстановят равенството във финалната серия в мач номер 4, който ще се играе в нощта на петък срещу събота. /БГНЕС