Йонас Вингегор детронира Погачар на Тур дьо Франс

Датският колоездач Йонас Вингегор спечели най-престижната колоездачна обиколка в света Тур дьо Франс, детронирайки двукратния действащ шампион в надпреварата Тадей Погачар след изтощителни три седмици и общо 3350 км безмилостна борба.

25-годишният бивш работник в рибен магазин стигна до първата си титла от Тура, година след пробива си в съревнованието, когато остана втори в крайното класиране зад Погачар. „Успехът е огромен за мен, невероятно е. Има толкова много хора, на които искам да благодаря, но не знам откъде да започна. Имахме план и го следвахме до самия край, всички мои съотборници се надскочиха“, сподели скандинавеца на подиума на Шан‘з Елизе, като похвали и Уат ван Ерт, спечелил класирането по точки.

Йонас Вингегор (ц).

Подгласникът на новия победител в Обиколката на Франция Погачар спечели три етапа, като завърши с бялата фланелка за най-добър състезател под 25 г. за трета поредна година. Той получи благодарности от шампиона за „страхотната битка“. „Бялата фланелка не е това, което преследвах, но съм щастлив от това как карах и съм горд от второто си място. Всички мечтаем, когато сме деца, че един ден ще бъдем на Тур дьо Франс, че един ден ще станем професионални колоездачи. Простият факт, че участваме в Тура е невероятен сам по себе си, особено когато идваш от страна като Словения. Така че второто ми място остава изключително“, коментира той.

Белгиецът Яспер Филипсен спечели последния етап от тазгодишното издание на Тура – това бе втора етапна победа за него тази година. По-рано в надпреварата той по погрешка отпразнува успех в четвъртия етап, когато всъщност бе останал на втора позиция. Джъмбо-Висма направи страхотно състезание, като спечели шест етапни победи, зелената фланелка в спринта, червената за Ван Ерт, планинската, с която се окичи Вингегор, както и титлата в генералното класиране и жълтата фланелка.

Герант Томас, шампион от 2018, завърши на трето място в Тур дьо Франс, като затвори устите на критиците си, които бяха отписали 36-годишния ветеран от Уелс преди началото на 109-то издание на най-престижната колоездачна обиколка в света. /БГНЕС