Йорам Елрон: Комплексният отговор на Израел по отношение на кризата в Украйна

Продължаващата криза в Украйна без съмнение променя облика на международната арена и създава мащабно хуманитарно предизвикателство, с което светът трябва да се справи. В отговор на тази криза Израел бързо разработи комплексен подход. Страната поддържа постоянен и пряк контакт с украинските власти в опит да предостави хуманитарна помощ на народа на Украйна и да подпомага израелските граждани, бягащи от региона, както и местните еврейски общности. Израелските дипломати са на първа линия при тези усилия, имайки безценна роля в осъществяването на хуманитарната помощ на Израел и помагайки на израелците да излязат от Украйна.

От избухването на конфликта насам израелските дипломати са начело на реализирането на комплексния отговор на Държавата Израел, както беше заявено от външния министър Яир Лапид. В отговор на призивите за помощ, които получи от украинските власти, в началото на март Израел изпрати 100 тона хуманитарна помощ на гражданите на Украйна. Огромната пратка от консумативи включва лекарства и медицинско оборудване, хиляди многоместни зимни палатки, одеяла, спални чували, комплекти за пречистване на вода, зимни дрехи и много други. В отделна операция Израел се готви да изпрати шест големи генератора на централната болница в Лвов, които ще ѝ позволят да продължи да работи дори в случай на прекъсване на електрозахранването. Израелски дипломати помогнаха за провеждането на специална операция за спасяване на сто украински деца без родители, които след преминаване през румънския граничен пункт незабавно отлетяха за Израел и на летището бяха посрещнати от премиера Нафтали Бенет и министри от кабинета. Израелското правителство също така проучва редица други мерки в помощ на влошаващата се хуманитарна криза, сред които създаването на полева болница в сътрудничество с израелското Министерство на здравеопазването, Медицински център „Sheba” и Здравен фонд „Klalit“.

За централизиране и координация на инициативите и даренията от хуманитарна помощ, и за връзка между израелското гражданско общество и украинския народ, Министерството на външните работи създаде дарителски и координационен център „Мatat”. Оглавяван от посланик Даниел Мерон, център „Мatat” вече свързва десетки компании, организации и частни лица с израелските усилия за помощ и международни организации, действащи в Украйна и по нейните граници. Заедно с израелските дипломати тези организации предлагат медицинска помощ, хранителни продукти и психологическа подкрепа на граждани, чакащи на опашка да преминат граничните пунктове. Израел също така наскоро обяви намерението си да облекчи ограничителните мерки за влизане в страната, за да осигури подслон на бежанци, като в допълнение ускорява процеса на имиграция за украинци, които кандидатстват за израелско гражданство.

Усилията на Министерството на външните работи на Израел до голяма степен са съсредоточени върху спасяването на израелски граждани в Украйна и подпомагането им по време на пътуването им обратно към Израел. За тази цел израелски дипломати са на разположение на граничните пунктове и ескортират израелците на път за границите, както и оказват помощ след тяхното напускане на Украйна. В допълнение, израелският външен министър Яир Лапид разпореди създаването на приемни пунктове на ГКПП за израелци, евреи и други преминаващи с цел осигуряване на храна, медицинска грижа и набор от консулски услуги в сътрудничество с Еврейската агенция (The Jewish Agency for Israel) и NATIV. Дори и в напрегнатата военна обстановка, израелските дипломати до този момент успяха да изведат от Украйна почти 11 000 души.

Освен тези усилия, Израел е в уникална позиция, която му позволява да води диалог и с двете страни в конфликта. Страната поддържа добри отношения както с Русия, така и с Украйна и изрази желанието си да съдейства в дипломатическите усилия за мир, като същевременно заяви силна и ясна позиция в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Премиерът Нафтали Бенет проведе разговори с президентите на Украйна и Русия, като същевременно води тесен и непрекъснат диалог със САЩ и други държави. Неговите връзки с всички ангажирани страни – и премереният и отговорен подход, който е възприел – позволиха на Израел да се очертае като конструктивен участник с важен принос.

С всеотдайното съдействие на своите дипломати на терен, Израел ще продължи да проучва нови начини за доставяне на хуманитарна помощ на украинския народ, да подпомага израелските граждани, опитващи се да напуснат Украйна, и да подкрепя еврейските общности на място. Докато ситуацията търпи развитие, Израел ще продължи да предлага помощ с надеждата, че може да допринесе за прекратяване на кризата и облекчаване на хуманитарната трагедия. /БГНЕС

----------

Йорам Елрон, Посланик на Израел в България. Текстът на Н.Пр. посланик Елрон е специално предоставен на Агенция БГНЕС.