Йордан Чорбаджийски: Държавата да се намеси, трябва да върнем България на винената карта

За съжаление България не е на мястото, където трябва да бъде. България беше лидер в производството на вино и грозде, и износът беше много сериозен, заяви пред БГНЕС Йордан Чорбаджийски, търговски директор на Black Sea Gold Pomorie и председател на Управителния съвет (УС) на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) в България.

За съжаление лозовите масиви намаляват и пазарите на България се свиват, подчерта Чорбаджийски. Защо се свиват пазарите – защото не сме конкурентоспособни, поясни той. Първо, разходите за отглеждане на едно лозе са много сериозни, тази година ще са около 30% повече от миналата година по наши анализи, отбеляза търговският директор на Black Sea Gold Pomorie.

След това винопроизводителите получават една скъпа продукция, която не могат да реализират.

Затова държавата трябва да се намеси в спешен порядък, да се изравнят субсидиите, защото ние не сме по-малко европейски член от другите европейски държави.

След като това се случи, ще можем да върнем България на винената карта – там, където й е мястото, подчерта още търговският директор на Black Sea Gold Pomorie Йордан Чорбаджийски. /БГНЕС