Фандъкова: Градският транспорт в сряда ще се движи, ще протестират служители, които не са на смяна

В сряда в столицата протести ще проведат превозвачи, таксиметрови водачи и транспортни синдикати. Градският транспорт ще се движи по обичайните си маршрути по всички линии. Със сигурност ще има затруднение в придвижването, но в протестите ще участват служители, които не са на работа.

Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с организацията на движението в града предвид заявените протести в сряда – 18 май, предаде репортер на БГНЕС.

Решението за протестите на работещите от „Столичен електротранспорт“, ЕАД „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД е на синдикатите, както знаете, те многократно са протестирали през годините, заяви още Фандъкова.

Правителството знае отлично, че без съвместна работа, публичният транспорт в големите градове не може да съществува. Днес ми предстои среща с министъра на транспорта, но аз отново ще поставя въпроса с възможността за финансиране, съобщи още кметът Йорданка Фандъкова.

В сряда служителите на трите транспортни софийски дружества ще протестират на три точки в града – Петте кьошета, Лъвов мост и Сточна гара. Там ще участват само служители, които не са на работа, уточни Фандъкова.

Метрото и градският транспорт ще се движи по обичайните си маршрути, категорична бе кметицата, която информира, че е призовала организаторите на протестните акции да не блокират движението във връзка с матурите, които ще се проведат на 18 май. Само в София учениците, които ще се явят на изпита са над 9000. Те трябва да бъдат в училищата до 8.00 часа сутринта.

Съгласно закона за събранията и митингите – кметът само в специфични случаи може да забранява, режимът за провеждане на протести е уведомителен, припомни Фандъкова в отговор на въпрос какви разрешения са издадени за сряда. Тя изрази надежда, че протестиращите ще се съобразят с предстоящите матури.

Продължават разговорите с полицията, предстоят и тази в Министерски съвет днес, така че нямаме все още информация какво се случва, каза Фандъкова, запитана какво уведомление за протест са подали превозвачите.

Директорът на столичната дирекция „Сигурност“ Кристина Лазарова съобщи, че таксиметровите шофьори, които също се включват към недоволството ще започнат протеста си в 9.00 часа от Южната дъга на Околовръстното шосе. От там те ще влязат в център по бул. Мария Луиза, където движението за автомобили ще бъде ограничено, но градският транспорт ще се движи. Таксиметровите шофьори ще паркират колите си на булеварда и ще отидат пеша на площад „Независимост“. /БГНЕС