Йорданова: Дължим на обществото главен прокурор, който защитава правата на хората, а не ги нарушава

С отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор ще се реши обстоятелството, че България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, защитава правата на хората , а не ги нарушава и не се прикрива зад полицейско насилие.

Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова, предаде репортер на БГНЕС. За днес е насрочено заседание на комисията по конституционни и правни въпроси, която да обсъди и гласува на второ четене закриването на специализираното правосъдие. Предложението е заложено в Закона за съдебната власт, който ще бъде разгледан на второ четене. На въпроса във връзка с това заседание, Йорданова каза, че има постъпили предложения между първо и второ четене. „Уверена съм, че народните представители ще подходят съвсем отговорно, задълбочено и ще подкрепят най-добрите предложения”

След заседанието на Пленума на ВСС, Йорданова каза, че предложението й за отстраняване на Гешев е отложено.

Пленумът на ВСС отложи разглеждането по същество на моето предложение за отстраняване на главния прокурор до произнасяне по допустимостта на предложението от юли 2021г., обясни тя.

Йорданова добави, че пленумът е взел две основни решения. Първо, указът на министъра на правосъдието да отстрани нередовност в предложението, което е внесено през юли миналата година. "Нередовността се състои в това, че в самото предложение не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и съответно уронването на престижа на съдебната власт и даде седемдневен срок от днес за отстраняване на тези нередовности", обясни тя.

Йорданова каза, че следващото решение, което се е взело да се насрочи пленум на ВСС на 4 май, за да разгледат редовността на предложението на министъра на правосъдието от юли 2021г.

“Желанието и становището на Пленума на ВСС, съдейки от дебата, въпреки че все още няма такова решение, е да се обединят двете предложения в общо разглеждане”, каза Йорданова.

Тя подчерта, че поддържа предложението на проф. Стоилов.

Йорданова посочи, че няколко пъти членовете на ВСС са заявили своята готовност да разгледат предложенията в разумен срок.

„Считам, че е възможно до края на месец май, Пленумът на ВСС да разгледа и двете искания по същество”, смята Йорданова. /БГНЕС