Йорданова и Божанов: Теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ няма и не е имало

Теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ няма и не е имало, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова. Думите ѝ потвърди и министърът на електронното управление Божидар Божанов на извънредна пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

Подготвяме законодателни промени, заявиха двамата министри, след като стана ясно, че от 4 януари грешка в системата на регистъра временно е позволила на всеки, който разполага с Единния граждански номер на друг човек, да получи информация за част от личните му данни. В първите дни на годината Единните граждански номера, служещи като БУЛСТАТ на гражданите със свободни професии, бяха сменени с нови 9-цифрени кодове. Йорданова посочи, че над 300 000 са хората, упражняващи свободни професии.

Както от правна, така и от техническа гледна точка теч не е имало, няма и риск за такъв, подчерта Божанов. Той обясни, че системата работи в съответствие със закона, спазва и добрите практики за информационна сигурност.

Наистина подготвяме законодателно изменение, тъй като макар и системата да работи в съответствие на закона, той подлежи на подобряване, каза още той. /БГНЕС