Йорданова: Искаме да премахнем продажбата на българско гражданство

Искаме да премахнем от пазара продажбата на българско гражданство. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на представяне на законопроекта на Министерски съвет за отмяна на "златните паспорти", предаде репортер на БГНЕС.

"На вашето внимание Министерски съвет предлага за одобрение един законопроект, който е изключително важен както от гледна точка на нашето общество, така и от гледна точка на доверието на нашите партньори от ЕС и САЩ. Става дума съвсем простичко за това да махнем от пазара продажбата на нашето българско гражданство по неясни причини. Големият проблем, който ние предлагаме да решим се състои в това да премахнем възможността хора, които нямат трайна връзка с България, които даже не пребивават трайно в страната, по бърза писта да станат български граждани, а с това граждани и на ЕС", каза Йордан Цонев.

Охранявайки нашия национален интерес, премахвайки тази възможност, ще охраняваме и интереса на ЕС и също така ще повишим доверието на нашите партньори", каза още правосъдният министър.

Тя заяви, че ЕК през 2019 г. е поставила този въпрос, а през 2021 г. отново го е направила. "Миналата година последваха санкциите "Магнитски" от страна на нашите партньори от САЩ. Трябва да припомним все пак, че колегите от ГЕРБ се опитаха да решат този въпрос. С любезното съдействие от ДПС той не беше решен. Призовавам ви след внимателен дебат да подкрепите предложения проект на закон от Министерски съвет", каза още Надежда Йорданова. /БГНЕС