Йорданова: Последните събития пак показаха необходимостта от реформа в прокуратурата

Очаквам Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да не разгледа част от обстоятелствата за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, заяви пред БНТ министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Във връзка с последните събития у нас, министърът на правосъдието коментира:

Обвинение срещу вицепремиера Василев не ми е известно да е повдигано, беше оповестено, че е образувано досъдебно производство по конкретен случай.

От гледна точка на събитията от миналата седмица (ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова – бел. ред.) и началото на тази седмица, мисля, че за пореден път стана ясно едно нещо, че е необходима реформа в прокуратурата, така че да се гарантира, че всеки един случай ще бъде разследван обективно, всестранно и бързо.

Не може да се допуска двоен стандарт по определени казуси – 2, 3 или 6 години да не бъдат разследвани, а същевременно други да бъдат разследвани в рамките на 7-10 дни.

Разбира се, бързината в досъдебното производство е важна, но големият проблем е другата – бавното разследване или неразследане въобще, каза още министър Надежда Йорданова.

Според нея задължително трябва да бъде проведено разследване след изказването на Васил Божков, като бъдат изяснени всички факти обективно и по реда, предвиден по закона. За да стигне едно дело до съд и да има присъда е важно да се спази процесуалния ред, каза тя.

Йорданова уточни, че България няма договор за правна помощ с ОАЕ, но международният правен ред има и други способи за правно взаимодействие и извършване на правни действия на територията на съответната страна. Механизмът се нарича "при условията на взаимност". Спрямо България и ОАЕ такива действия са предприемани, стъпките са ясни и Министерството на правосъдието не веднъж е съдействало на прокуратурата, каза тя.

Очаквам на 4 април Пленумът на Висшия съдебен съвет да се произнесе по допустимостта по направеното от мен предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Тоест, да каже дали продължава да гледа поставените от мен обстоятелства по същество, обясни още Надежда Йорданова.

Според нея на заседанието на кадровиците в съдебната власт в четвъртък е станало ясно, че Пленумът на ВСС ще направи всичко възможно да си намери оправдание да не гледа част от основните обстоятелства, посочени в предложението за освобождаване на Гешев, с предтекст, че става въпрос за действия и бездействия, които са извършени или неизвършени преди началото на мандата на главния прокурор. Това за мен е неприемливо от правна страната и в министерство обсъждаме с какви правни средства да реагираме, заяви Йорданова. /БГНЕС