Йотова: Денков да обясни защо подкрепя ползването на касетъчни муниции в Украйна

“Притеснително е, че днес Денков, нашият премиер, е бил един от може би малцината премиери на срещата във Вилнюс, които са подкрепили използването на касетъчни муниции, въпреки че през 2008 г. България е част от споразумението против тяхната употреба”. Това заяви пред БГНЕС вицепрезидентът Илияна Йотова.

Думите на Йотова са в отговор на изказването на акад. Николай Денков, че Украйна може да използва касетъчни муниции, щом като Русия го прави.

“Против тяхната употреба се обявиха много страни, включително Германия, Испания, Великобритания, както и много правозащитни организации. Денков ще трябва да обясни защо той ги е подкрепил”, каза още Йотова.

Според доклада на Служба военно разузнаване са установени опити на РСМ да влияе върху българските малцинства в трети страни да се обявят като македонски. Относно този въпрос вицепрезидентът обясни, че след посещенията ѝ в различни балкански страни е установила, че такъв натиск има. “След последното ми посещение в Косово това го видях с очите си и то се случи по време на нашето посещение. Там има обаче големи патриоти, българи с български произход, които създадоха дружества, и аз искрено им желая успех”, каза още Илияна Йотова.

Йотова подчерта, че винаги позицията на президента Радев е изцяло подчинена на интереса на България и българските граждани./БГНЕС