Йотова: ГЕРБ се страхува най-много от служебно правителство

Служебният кабинет ще се случи, само ако се изчерпат всички други варианти. Надявам се, че това няма да се случи. Попитахте кой най-много се страхуват от служебен кабинет – очевидно това са представителите на партия ГЕРБ. Готови сме за всяка една ситуация, която се очаква в следващите дни. Това заяви пред Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова.

Йотова припомни, че Планът за възстановяване на България е трябвало да бъде представен пред народните представители още през есента, но това не се е случило. Относно първия и втория вариант на документа, вицепрезидентът заяви, че това е много сериозен документ, който изисква сериозни консултации.

Притесняват ме заложените цели. Можете ли да си представите, че до 2024 година ние се надяваме 50% от българското население да е компютърно грамотно и 35% от икономиката да бъде цифровизирана? Оттам нататък четирите стълба нямат политическо послание, няма отговор на въпроса каква е България в 2021 година и къде искаме да стигнем след 4 години. Събирани са различни експертни мнения, поизтупани са малко папките от различни министерства, това е натоварено в тези страници. Надявам се, че ще се намерят грамотни и разумни хора, които после да го поправят, заяви Йотова по повод документа, който трябва да бъде представен до 30 април. Според нея Планът за възстановяане все пак трябва да бъде внесен в рамка и навреме, но след това да бъде редактиран.

Относно БСП, вицепрезидентът смята, че доверието, което са изградили през годините, е нараснало още повече. За Йотова не е било изненада, че е избрана от Радев за втори мандат. Двамата са обсъждали аргументите, с които да защитят своето решение. „За нас най-важното, след обявяването на новината за втори мандат, беше да върнем държавността. Ние разчертахме една цяла политическа програма. Хората подкрепиха аргументите, а не просто кандидатурата на две личности”, смята вицепрезидентът.

Йотова заяви, че симпатизира на „Има такъв народ”, тъй като в тяхно лице вижда млади хора, които търсят промяна. Относно предложението им за промяна в Изборния кодекс, тя е на мнение, че не е необходимо членовете на ЦИК да се назначават от една институция. /БГНЕС