Йотова: Недопустимо е историята да се преиначава за геополитически интереси

Противопоставяме се на всякакви опити – и от Изток, и от Запад, да се променя историята ни. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на организирания от нея Международен форум за кирилицата "… И ний сме дали нещо на света", предаде репортер на БГНЕС.

Илияна Йотова подчерта, че президентската институция отдава признание към научните открития на българските учени и упорството им в търсене на истината за богатата българска култура. "Недопустимо е днес историята да се променя, преиначава, обслужвайки геополитически интереси", заяви тя.

От уважение към историята и нашите герои от миналото, няма да споменавам имената на авторите на лъжи, добави Йотова. Тя е категорична, че историята не трябва да се употребява за политически лозунги, както и че е много важно научните открития и постижения да достигат до по-голяма аудитория.

Вицепрезидентът отбеляза, че е опасна тенденцията българският език да се измества от факти, които нямат нищо общо с науката. По думите ѝ кирилицата е емблема на православието, освен това тя доказва нашия принос и в Европа, и в Северна Азия. Новата славянска цивилизация намира своя разцвет в Средновековието, но също така бележи възходи в следващите векове, каза Йотова.

Вицепрезидентът заяви още, че светът се е нагледал на агресия и в историята, а, за съжаление, и в наши дни. Няма давност за дълга ни към културното наследство на всички нас, славянските народи, каза Йотова, като подчерта, че сме дали букви и писменост на Европа преди повече от 12 века.

Вицепрезидентът посочи, че във форума следва да бъдат разгледани перспективите пред кирилицата в новата дигитална ера. "Това е форум за диалог, за дискусии и нови проекти", обясни Йотова и допълни, че амбицията е форумът да се провежда на всеки две години.

Не можем да говорим за кирилицата без да почетем приноса на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, заяви във видео обръщение президентът Румен Радев. По думите му, благодарение на покълналата в Преслав и Охрид старобългарската книжнина, България се превръща във втори център на цивилизацията след Византия.

"Превърнала се в най-ценен наш дар към човешката цивилизация, кирилицата изгражда мостове", отбеляза държавният глава и допълни, че тя продължава да служи на десетки народности по света. Той е категоричен, че кирилицата има своето безспорно бъдеще в глобалния свят.

Епископ Поликарп отправи приветствие от името на българския патриарх и софийски митрополит Неофит и заяви, че напълно подкрепят инициативи от такъв ранг.

"Днес все по-често ставаме свидетели на тенденциозно загърбване на кирилицата и използване на латиницата", каза епископ Поликарп. Той подчерта, че днес се нуждаем от пазители на делото на светите братя Кирил и Методий, както и на техните ученици, а също и да помним, че ние сме наследници на достойни предци.

Министърът на културата Велислав Минеков отбеляза, че през 2022 г. честваме 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 от написването на "История славянобългарска".

Разглеждам настоящото събитие като продължение на българската конференция за българския език. Минеков съобщи, че дълбоко вярва в българския гений, а Министерството на културата подкрепя утвърждаването на българските език и култура по света. /БГНЕС