Йотова: Служебният кабинет вдигна високо летвата

Смятам, че с президента Румен Радев ще получим подкрепата на българските социалисти. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ.

Желанието на хората е да има промяна, да има закони и правила еднаква за всички, каза тя.

"Убедена съм, че ще има правителство след следващите избори. Партиите си направиха сериозна преоценка. Видя се, че трябва да има по-сериозен диалог, включително и за конкретния състав на бъдещия МС", заяви Йотова.

Служебният кабинет вдигна твърде високо летвата си със своя професионализъм и смелост. "Хората искат смелост", категорична е вицепрезидентът.

Тя оцени положително актуализацията на бюджета, което ще даде допълнителна финансова помощ, на пенсионери и бизнес. Много партии твърдяха, че актуализацията на бюджета не е необходима, но ако погледнем, ще видим, че ГЕРБ са внесли най-много промени. "Политическото лицемерие угасва, защото актуализацията на бюджета е правилна", каза Йотова, защитавайки политиката на президента Радев.

Дали вот 2 в 1 е най-доброто, ще видим на изборите. Но вчера президентът Радев беше категорично прав - така се спестяват много усилия и много пари от бюджета, каза Йотова. За първи ще видим президентски и парламентарни избори - прецедент в най-новата история на България, допълни Йотова.

Ще бъде трудно и в кампанията, една смесена кампания, смята вицепрезидентът. „Тънки сметки с президента не сме правили - дали ще бъде 14 ноември, дали ще бъде 21 ноември, в крайна сметка решението е на НС - нека да го припомня, първото решение беше да са президентските избори на 14 ноември. Президентът беше достатъчно толерантен, даде им достатъчно време“, допълни Йотова.

Тя не чувства заплаха нито от г-н Йордан Цонев, нито от който и да е друг политически лидер, защото ние търсим подкрепата на хората, на българските гражданите. Когато миналата година, те излязоха на площада, за да ни подкрепят, ни беше много трудно и там имаше хора, които ни подадоха ръка, които ни оказаха морална подкрепа и те бяха от различен цвят, и казаха "така не може", обясни вицепрезидентът.

Тя коментира и евентуален политически проект на министрите от служебното правителство Асен Василев и Кирил Петков. Досега не съм чула някой от тях двамата да излезе и да каже "аз правя партия", заяви Йотова.

Аз ще бъда изключително доволна ако видя и публичния знак на членовете на БСП, да чуя тяхната преценка за огромната отговорност, която са ми поверили, дали наистина съм оправдала тяхното доверие. Така че, кой какъвто иска политически проект да прави. Ако има такава необходимост в страната, нека да става партия.

Не смятам, че БСП е неспокойна. Поддържам много тесни контакти с техните структури и дотук не съм чула тревога от някакъв хипотетичен нов проект. Това е партия на 130 години и някакъв нов проект да издърпва хора, това е абсурд, обясни вицепрезидентът.

„Подкрепата на българските социалисти и хората в ляво, ще бъде най-добрата оценка за мен. Смятам, че ние с г-н Радев ще получим подкрепата на българските социалисти“, заяви Йотова. /БГНЕС