Йотова: Трудно ще се състави правителство, вариантите са нови избори или стабилност

Най-голямото ми желание е след утрешния ден да се върне авторитетът на българския парламент. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържествена церемония по случай 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски пред бюст паметника му в Борисовата градина, предаде репортер на БГНЕС.

"Не ви ли се струва, че има нещо много символично в деня, в който отбелязване 200 години от рождението на този голям българин, на следващия ден ще трябва да се конструира новото Народно събрание. Много ми се ще заветите на Георги Раковски да стигнат до пленарната зала. Много се надявам да имаме стабилно правителство, стабилност в страната и най-вече новите народни представители да разберат, че доверието е много голяма отговорност – много лесно се печели понякога и още по-лесно се губи", заяви тя и добави: "Най-голямото ми желание е след утрешния ден да се върне авторитетът на българския парламент в българската парламентарна република. Нещо, което загубихме през последните години. И още по-важно, не само да чуем, а да научим и разберем завета на Раковски, който направи теорията на българската държавност преди да имаме държава и който сякаш отпреди два века ни казва: „Днес имате държава, защитавайте своята държавност“ – еднакви закони за всички, спазване на човешки правила, правила еднакви за всички и най-вече с мисъл за Родината", добави още вицепрезидентът.

Попитана как ще коментира думите на премиера Бойко Борисов, че не желае да бъде разделител като президента Румен Радев, Йотова каза, че вече няма значение какво казва Борисов.

„И вчера слушам различни политици, които говорят, че са обединители и продължават старата песен с нов глас. В крайна сметка хората в България казаха какво мислят за тях – по-малко от една трета от броя на гласувалите българи. Оттук нататък най-добре се проверява в избори. Ще видим каква ще бъде и нашата съдба на президентските избори. Тогава българите ще дадат своята най-добра оценка кой е обединител и кой е разделител. А това, че определени политически опоненти имат определено страх и комплекс от личността на Румен Радев, си остава за тяхна сметка", каза тя.

„Аз винаги съм вярвала в разделението на институциите и на властите. Нека утре се събере българският парламент, нека да направят своите консултации политическите групи. Признавам, трудно ще бъде да се състави правителство, около какво ще се обединят? Ако се обединят само около политически сметки за оцеляване, очевидно е, че по-добрият вариант ще бъдат нови избори. Ако действително намерят силите между себе си да изпълнят определени приоритети, от които всички ние се нуждаем в момента, за да има стабилната държава, за която говоря, тогава нека да съставят стабилно правителство. Всичко е в техните ръце“, коментира тя и увери, че от своя страна и тя, и президентът ще спазват конституционните си правомощия, защото за разлика от много политически опоненти, те дълбоко уважават, следват и спазват основния закон на страната. /БГНЕС