Йовевски: Предоставихме данни, с които да се установи идентичността на загиналите

Институтът за съдебна медицина направи анализ. Данните от тези анализи ще бъдат предоставени на следователите от България, които след това ще ги сравнят с данните от аутопсията на телата на жертвите, както и с тази от ДНК-анализата, за да може да се установи идентичността на загиналите. Това заяви Любомир Йовевски, главен прокурор на РС Македония, по повод на жестоката катастрофа с македонски автобус на АМ "Струма", при която има десетки загинали.

Той съобщи, че македонските власти са предоставили на българските биологични данни от роднините, за да може да се идентифицират жертвите на тази трагедия.

Йовевски отхвърли твърденията за терористичен акт, позовавайки се на данните от българското разследване.

„Имаше спекулации за терористичен акт или за експлозия на туби с нафта, които се разпространяваха и в нашите медии. Добре е, че прокурорът Сарафов сложи край на тези спекулации. Вярвам, че това не е провокирано само от желанието му да сложи край на спекулации, а защото мнението му се основава на досега утвърдените доказателства и експертизи, които са получени при разследването на случая“, заяви главният прокурор на РС Македония в интервю за Нова тв.

Той обясни, че не са разговаряли нито с пътниците, нито с водачите на останалите автобуси. Събрахме само данните за тях.

„Надявам се, че с близко време и факти ще можем да съберем сведения, както и от хората, които могат да са от полза на разследването за тази пътна катастрофа. На този етап мога да кажа, че ние сме иззели цялата документация и ще може да изясним въпросът, около който и виe, медиите проявявате сериозен интерес, а именно по какъв начин автобусът е потеглил от граничния пункт, както и дали превозвачите са разполагали със съответните документи за управление. Всички тези въпроси ще бъдат разследвани“, каза главният прокурор на РСМ.

Любомир Йовевски отбеляза, че в такъв трагичен момент не е професионално да се говори за причините за трагедията. Той призова да изчакаме окончателният отговор на експертизите.

„Очаквам и съм уверен в професионализма на обвинителите на Република България, особено когато става дума за г-н Сарафов. Мисля, че всички спорни въпроси около тази трагедия ще бъдат изследвани и ще има ясно прокурорско решение. Но, отново подчертавам, всичко това ще стане след като бъдат събрани всички данни и експертизи от страната на българските прокурори“, каза главният обвинител на нашата югозападна съседка. /БГНЕС