Ипократис Пападимитракос: Всеки втори е с ниски нива на витамин D

Хората имат нужда от информация и образованост относно храненето, заяви в интервю за БГНЕС известният диетолог Ипократис Пападимитракос.

Специалистът съветва всички да изградят базисни познания относно необходимостите на организма, но предупреждава – всичко е строго индивидуално.

„Първата стъпка към правилното хранене е редовното и разнообразно хранене“, категоричен е Ипократис, давайки пример с хора, дошли на консултация при него, които споделят, че ядат само по веднъж на ден. Наблюденията му показват още, че повечето хора в ежедневието си консумират редовно едва между 5 и 7 вида зеленчуци, което той определя като недостатъчно разнообразно. Препоръчителният дневен прием от 1,5 – 2 литра вода също е проблем при повечето хора, както недостатъчното количество пълноценен сън.

„Оказва се, че редовното и разнообразно хранене, без да се прекалява в количествата, както и достатъчният сън, са най-трудните неща за хората“, споделя експертът.

Той напомня, че навиците, в които се включва и правилното хранене, се формират още в детството, ето защо споделя едно свое наблюдение:

„В яслата и детската градина няма пълни деца. Децата започват да пълнеят в момента, в който родителите поемат по-голямата част от тяхното хранене. Мит е, че в детските градини държат децата гладни, ядат достатъчно разнообразно. Родителите отговарят единствено за едно хранене – вечерята. Когато детето излезе изцяло от тези институции и цялата отговорност е в семейството, необразоваността на родителите за правилното хранене води до проблеми при децата“.

Ипократис разказа и какви са най-новите тенденции в храненото, свързани с функционалните храни, разяснявайки за същността на понятието.

„Функционалните храни и напитки тепърва започват да навлизат и да се определят по този начин. Истината е, че ние сме пораснали с тях, имайки предвид плодовете, зеленчуците, семената, ферментиралите храни. Ако трябва да сме точни във формулировката, това са храни, които са обработени, за да се подсили определен техен хранителен ефект. Обогатени са с конкретни хранителни вещества или както е модерно да се казва – нутриенти“, посочи той.

Диетологът дава пример с храна, съдържаща повече калций. Идеята е, че тя би могла да се консумира от хора, които са в някаква рискова група, например възрастни жени, застрашени от остеопороза.

„Свикнали сме да виждаме храни с добавки на витамин D, защото има световен дефицит на този витамин“, поясни още той. Според него всеки втори вече страда от ниски нива на „слънчевия витамин“, защото съвременният начин на живот е такъв, че хората все по-рядко се излагат на слънчева светлина. „Когато го правят обаче, използват защитен крем с висок фактор, който пречи за образуването му. Тенденцията за нискомаслени млечни продукти също понижава количествата на витамин D, всеки втори е с ниски нива“, смята Ипократис.

Като друг пример посочва пилешкото и пуешкото месо, които са просто една храна, но моментът, в който човек иска да повиши нивата си на триптофан в организма, а от там да получи повече витамин B6, който ще повлияе благоприятно нервната му система, тя вече се превръща във функционална храна.

Специалистът обаче предупреждава – в подема на функционалните храни ще възникнат много маркетингови заблуди, с цел високи продажби, които обаче могат да объркат хората.

„Да не се оставяме на заглавието, а да четем етикета на продукта, какво пише там и какво съдържа. Няма вредна храна, има потенциално вредна храна, в зависимост от количеството и честотата на консумацията. Една безалкохолна напитка например също би могла да се определи като функционална, защото съдържа кофеин, който би могъл да засили диуретичния ефект. Винаги трябва да гледаме спрямо себе си. Една храна е диетична за един, но вредна за друг. С функционалните храни е същото“, предупреждава още той. /БГНЕС