Иран и Саудитска Арабия близо до помирение

Иран и Саудитска Арабия направиха още една крачка към постигане на помирение, след като висшият дипломат на Рияд направи знаково посещение в Ислямската република след седемгодишен разрив, предаде АФП.

Саудитският министър на външните работи Файсал бин Фархан проведе разговори с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахиан, съсредоточени върху регионалната сигурност.

По-късно той се срещна с иранския президент Ебрахим Раиси и му връчи покана "да посети скоро кралството".

Сунитската мюсюлманска сила Саудитска Арабия прекъсна отношенията си с ръководения от шиити Иран през 2016 г., след като посолството ѝ в Техеран и консулството ѝ в северозападния град Машхад бяха нападнати по време на протестите срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр, извършена от Рияд

През март двете страни се споразумяха да възстановят връзките си и да отворят отново съответните си посолства в сделка, сключена с посредничеството на Китай, която промени регионалните отношения.

На 6 юни Иран отвори отново посолството и консулството си в Саудитска Арабия, а кралството се очаква да отвори дипломатическата си мисия в Техеран "скоро", заяви принц Файсал.

"Бих искал да изтъкна значението на сътрудничеството между нашите две страни по отношение на регионалната сигурност, особено сигурността на морското корабоплаване и водните пътища", заяви принц Файсал на съвместна пресконференция с Амир-Абдолахиан.

Иранският външен министър каза, че са били обсъдени начини за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността, икономиката, туризма и транспорта.

Амир-Абдолахиан подчерта мнението на Иран, че "регионалната сигурност ще бъде гарантирана само от регионалните участници" без външна намеса.

"Нашите отношения се основават на ясната основа на пълно и взаимно зачитане на независимостта, суверенитета и ненамесата във вътрешните работи", добави принц Фархан.

По-късно той се срещна с Раиси и двамата "разгледаха двустранните отношения и начините за тяхното укрепване и развитие в различни области", съобщи саудитското външно министерство в Туитър.

В изявление Раиси съобщи, че "няма пречки" за развитието на връзките с мюсюлманските страни, като подчерта, че "регионалните проблеми и неприятности могат да бъдат решени" чрез сътрудничество и диалог "без чужда намеса".

Принц Файсал е първият саудитски външен министър, който посещава Иран от 2006 г. насам, когато покойният саудитски първи дипломат принц Сауди ал-Файсал пътува до Техеран.

Иранско-арабски връзки

Саудитска Арабия настоява за мирно споразумение с подкрепяните от Иран бунтовници хути, а миналия месец се застъпи и за връщането на ключов съюзник на Иран - Сирия - в арабското лоно.

Срещата между външните министри на Саудитска Арабия и Иран не беше първата за двамата висши дипломати.

Принц Файсал и Амир-Абдоллахиан се срещнаха в Пекин през април, където двамата обещаха да насърчават регионалната сигурност и стабилност.

През същия месец саудитска делегация посети Иран, за да обсъди възобновяването на дипломатическите си мисии, съобщи тогава външното министерство на Рияд.

Докато Иран отвори отново посолството си в Саудитска Арабия, повторното отваряне на саудитското посолство в Техеран се забави поради лошото състояние на сградата, която беше повредена по време на протестите през 2016 г.

Според съобщения до приключването на работата саудитските дипломати ще работят от луксозен хотел в Техеран.

След знаковата сделка със Саудитското кралство Иран се насочи към затвърждаване или възстановяване на връзките със съседните арабски държави.

През април Иран назначи посланик в Обединените арабски емирства почти осем години след като неговият предшественик напусна страната.

Този ход беше предприет, след като през септември миналата година Иран прие посланик на Емирствата, с което сложи край на шестгодишно отсъствие на такъв.

Иран също така заяви, че би приветствал възстановяването на дипломатическите отношения с Бахрейн, за да се сложи край на седемгодишното им прекъсване.

В края на май иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че би приветствал възобновяването на отношенията с Египет, които са прекъснати след Ислямската революция от 1979 г. /БГНЕС