Иран откри огромно находище на литий

Иран обяви откриването на голямо находище на литий, ключов компонент на батериите за електрически превозни средства и електронни устройства, съобщиха държавните медии. „За първи път в Иран беше открито находище от литий в Хамедан“ в западната част на страната, цитира държавната телевизия Мохамад Хади Ахмади, служител от министерството на индустрията, мините и търговията. Смята се, че находището съдържа "8,5 милиона тона" литий, според генералния директор на оперативния отдел на министерството.

Наречен "петролът на 21-ви век", литият е от съществено значение за производството на батерии за електрически превозни средства, което би трябвало да позволи на автомобилите да се откажат от горивото, отделящо CO2. Този метал също е основен компонент на акумулаторните батерии, използвани в мобилни телефони и други електронни устройства.

Според доклад на Геоложката служба на Съединените щати (USGS), публикуван през 2022 г., общо 89 милиона тона литий са открити по целия свят. Австралия, Чили, Аржентина и Китай са основните производители. През 2022 г. цените на лития скочиха до небето поради нарастващите цени на компонентите и общата инфлация, тъй като търсенето на по-чисти средства за пътуване се увеличи по света. Иран, чиято икономика е засегната от тежки международни санкции, наложени най-вече от САЩ, има значителни запаси от природни ресурси, включително газ, нефт, мед и желязо. /БГНЕС