Иран представи дрона с най-дълъг обсег в света

По случай годишнината от войната с Ирак през 80-те години на миналия век, Иран демонстрира своята военна техника, включително "безпилотния самолет с най-дълъг обсег в света", както и балистични и хиперзвукови ракети, съобщи „TVP World”.


Те заявиха, че дронът "е бил представен" по време на парад, който е бил излъчван на живо и че показаните на събитието дронове са били наречени Mohajer, Shahed и Arash.

Миналия месец Ислямската република заяви, че е създала усъвършенстван дрон на име Mohajer-10 с увеличен обхват и продължителност на полета, както и с възможност за носене на по-голям товар.

Той има оперативен обхват от 2 000 км и може да лети до 24 часа, съобщиха иранските държавни медии, като добавиха, че може да носи 300 кг, което е два пъти повече от капацитета на дрона Mohajer-6.

Представители на САЩ обвиниха Иран, че предоставя дронове Mohajer-6, наред с други безпилотни летателни апарати, на Русия за войната ѝ срещу Украйна. Техеран отрича това.

"Нашите сили гарантират сигурността в региона и в Персийския залив", заяви президентът Ебрахим Раиси по време на парада в столицата Техеран. „Това, което принуждава врага да се оттегли, не е покорство и колебание, а съпротива", добави той.

Ирано-иракската война избухва на 22 септември 1980 г., когато силите на тогавашния иракски президент Саддам Хюсеин нахлуват в Иран. Конфликтът, който е икономически опустошителен и води до смъртта на поне половин милион души, завършва с патова ситуация през август 1988 г./БГНЕС