Иран представи хиперзвукова ракета, с която иска да засили военния капацитет на страната

Иранската революционна гвардия представи балистична ракета със среден обсег на действие, която може да се движи с хиперзвукова скорост, достигаща 15 пъти скоростта на звука, съобщи държавната телевизия.


Президентът Ебрахим Раиси приветства хиперзвуковия капацитет на новата ракета, като заяви, че тя ще увеличи "силата на възпиране" на Иран и ще "донесе мир и стабилност за държавите от региона".

Официалната информационна агенция ИРНА публикува снимки от церемонията в затворена зона, която не идентифицира. На нея присъстваха няколко висши военни командири, включително началникът на гвардията генерал Хосейн Салами.

"Обсегът на ракетата „Fattah“ е 1 400 км, а скоростта ѝ преди да порази целта", е между 13 и 15 пъти по-голяма от скоростта на звука, заяви ИРНА.

Подобно на по-бавните балистични ракети, хиперзвуковите могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, а съобщението на Иран през ноември, че произвежда такава ракета, накара ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси да изрази загриженост.

Гроси добави, че не смята, че новата ракета "ще окаже някакво влияние" върху преговорите с Иран относно ядрените му дейности.

В момента преговорите между Техеран и основните сили за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., което беше разрушено, когато Вашингтон едностранно го прекрати през 2018 г. и наложи нови санкции, са в застой.

Оттогава Иран преустанови прилагането на строгите ограничения, за които се съгласи по отношение на ядрените си дейности, и ограничи наблюдението на МААЕ в рамките на политика, която само бавно променя.

За разлика от конвенционалните балистични ракети хиперзвуковите ракети летят по траектория ниско в атмосферата, което им позволява да достигат целите си по-бързо и с по-малък шанс да бъдат преванати от съвременните средства за противовъздушна отбрана.

Когато програмата беше обявена миналата година, началникът на аерокосмическата служба на гвардията генерал Амирали Хаджизаде заяви, че системата е разработена, за да "противодейства на щитовете на противовъздушната отбрана", като добави, че според него ще минат десетилетия, преди да бъде разработена система, способна да я прихваща.

Заклетият враг на Иран - Израел, за който се смята, че разполага със собствен недеклариран ядрен арсенал, разполага с множество щитове за противовъздушна отбрана за противодействие на дозвукови и свръхзвукови ракети.

Извършеният от Северна Корея тест на хиперзвукова ракета миналата година породи опасения относно надпреварата за придобиване на технологията, която понастоящем се води от Русия, следвана от Китай и САЩ.

От март миналата година хиперзвуковата ракета "Кинжал" на Русия беше използвана многократно във войната ѝ срещу Украйна. /БГНЕС