Иран възобновява до дни преговорите по ядрената програма

Техеран е готов в рамките на няколко дни да възобнови преговорния процес за ядреното споразумение, заяви иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан на пресконференция след разговори с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Техеран.

Информацията бе потвърдена и от европейския дипломат веднага след края на двучасовите разговори с Амир-Абдолахиан на втория ден от необявеното предварително посещение в Ислямската република.

"Проведохме дълъг, но положителен разговор относно глобалното сътрудничество между Иран и ЕС", заяви иранският външен министър. "Ще се опитаме да разрешим проблемите и различията чрез преговорите, които скоро ще бъдат възобновени."

Иранското ядрено споразумение виси на косъм от 2018 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно се оттегли от него и започна да налага съкрушителни икономически санкции на заклетия враг на Америка.

Администрацията на сегашния президент на САЩ Джо Байдън се стреми да се върне към споразумението, заявявайки, че това би бил най-добрият път с Ислямската република.

Преговорите започнаха през април миналата година, но през март 2022 г. бяха прекратени поради разногласия между Техеран и Вашингтон, особено по отношение на искането на Иран Корпусът на гвардейците на ислямската революция да бъде изваден от американския списък на терористите.

Министърът подчерта, че за правителството е много важно „Иран да се възползва в максимална степен от икономическите предимства на споразумението“.

„Ще се стремим да разрешим противоречията по пътя на преговорите. Надяваме се, че този път САЩ ще предприемат реални стъпки за приключване на преговорите“, отбеляза той.

Според координатора на ЕС за преговорите Енрике Мора в навечерието на пътуването на Борел американският представител по въпросите на Иран Робърт Мали по време на вечеря с ръководителя на дипломацията на ЕС е "потвърдил ангажимента на САЩ да се върнат към споразумението".

"Оставаме ангажирани с пътя на смислената дипломация, като се консултираме с нашите европейски партньори", написа Мали в Туитър.

Франция, една от шестте световни сили, които договориха споразумението от 2015 г., призова в петък Иран да "се възползва от тази дипломатическа възможност за приключване сега, докато това все още е възможно".

В четвъртък Амир-Абдолахиан заяви, че Иран е "сериозен" по отношение на постигането на споразумение, като същевременно призова за "реализъм от американска страна".

Ядрената сделка, постигната с шестте големи сили - Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ - предостави на Иран облекчение от санкциите в замяна на гаранции, че няма да може да разработи атомно оръжие.

Иран винаги е отричал, че иска да разполага с ядрен арсенал. /БГНЕС

Техеран / Иран