Иран отново обогатява уран, вбесявайки Европа и САЩ

Иран стартира процес на производство на обогатен уран, който може да му помогне да разработи ядрено оръжие, заяви атомният наблюдател на ООН.

Техеран информира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и заяви, че процесът цели да разработи гориво за изследователски реактор.

Британски, френски и германски представители заявиха, че този ход може да застраши преговорите за съживяване на изоставената ядрена сделка от 2015 г.

САЩ го определиха като "злощастна стъпка назад".

Сделката, известна официално като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA), наложи ограничения върху ядрената програма на Иран, като превенция за разработването на ядрени оръжия.

В замяна на това подписалите споразумението САЩ и Европа се съгласиха да премахнат съществуващите икономически санкции.

Бившият президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката през 2018 г. и възстанови санкциите срещу Иран, след което Техеран започна да нарушава много от предвидените в JCPOA ограничения.

Досегашната администрация на американския президент Джо Байдън запази санкциите на Тръмп срещу Иран.

Сега преговарящи от САЩ и Европа водят преговори във Виена, за да се опитат да възстановят споразумението.

Париж, Берлин и Лондон изразиха солидарно "сериозна загриженост" днес по повод последните стъпки на Иран за обогатяване на уран в ядрената му програма, като заявиха, че това действие застрашава преговорите във Виена, целящи да съживят споразумението от 2015 г.

"С последните си стъпки Иран заплашва успешното финализиране на преговорите във Виена, въпреки постигнатия напредък в шестте им кръга до момента", заявиха в общо изявление външните министри на Великобритания, Франция и Германия.

Съединените щати официално предупредиха Иран да спре ядрената надпревара, заявявайки, че последните усилия на страната за обогатяване на уран могат да усложнят връщането й към преговорите, целящи да подновят ядреното споразумение от 2015 г.

„Тревожно е, че Иран избра да продължи да ескалира неизпълнението на ангажиментите си по JCPOA, особено с последните тестове, които имат за цел усъвършенстването на ядрени оръжия“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, позовавайки се на съвместния цялостен план за действие, постигнат между Иран и шест други държави относно ограничаване на атомната програма на Техеран.

"Продължаваме да настояваме Иран да спре тази надпревара и да се върне във Виена, подготвен за истински разговори, за да бъде в състояние да завърши работата, която започнахме през април," каза Прайс./БГНЕС