Иран: Всяка офанзива на Турция в Северна Сирия ще бъде пагубна

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей заяви пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че всяка офанзива на Анкара в Северна Сирия ще бъде "пагубна" за региона.

аятолах Али Хаменей (л) прие турския президент Ердоган

Изявлението му дойде малко преди иранският президент Ебрахим Раиси да приеме руския и турския си колега за разговори по сирийския конфликт.

Ердоган многократно е заплашвал да започне военна офанзива в Северна Сирия, за да създаде "безопасна зона", която да отблъсне кюрдските бойци на 30 км от турската граница.

Хаменей му каза, че "това определено е в ущърб на Сирия, Турция и региона и няма да изпълни политическите действия, очаквани от сирийското правителство".

"Трябва да се противодейства на тероризма, но военната атака в Сирия ще бъде от полза и за терористите", заяви Хаменей, цитиран от официалния си уебсайт.

Иранският лидер призова въпросът да бъде решен чрез диалог между Анкара, Дамаск, Москва и Техеран.

Хаменей, който има последната дума в основните държавни политики, каза също така на Ердоган, че Иран ще предложи сътрудничество "в борбата срещу тероризма".

През последните години Русия, Турция и Иран се срещнаха, за да обсъдят Сирия като част от "мирния процес от Астана" за прекратяване на продължаващия повече от 11 години конфликт в арабската страна.

И трите страни са ангажирани в Сирия, като Русия и Иран подкрепят режима в Дамаск срещу неговите противници, а Турция подкрепя бунтовниците.

От 2016 г. насам Турция предприе вълни от нападения в Сирия, насочени срещу кюрдските милиции, както и срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" и силите, лоялни на сирийския президент Башар Асад.

Планираната от Ердоган военна офанзива ще бъде насочена срещу кюрдските бойци, считани от Анкара за "терористи".

Сред тях са подкрепяните от САЩ кюрдски Отряди за защита на народа (YPG), които формираха важна част от международната коалиция срещу джихадистите от ИД в Сирия.

Анкара се опасява, че силното кюрдско присъствие по границата ѝ със Сирия ще окуражи забранената Кюрдска работническа партия, която от десетилетия води въстание срещу турската държава, отнело живота на десетки хиляди души.

Правителството на Сирия многократно е осъждало турските заплахи за ново нахлуване. /БГНЕС, АФП

Техеран / Иран