Иран: Възможно е да се открият нови фронтове срещу Израел

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан заяви, че е възможно да се открият нови фронтове срещу Израел, ако той продължи атаката срещу Газа, предаде Анадолската агенция.


Първият дипломат на Иран направи това изявление пред базирания в Бейрут канал Al Mayadeen при пристигането си в Бейрут рано на 13 октомври.

Той каза също, че започналата от Хамас операция "Потоп в Ал-Акса" е в отговор на "престъпленията на ционисткото образувание", визирайки Израел.

Амир-Абдолахиан заяви, че "мюсюлманските страни и народи не приемат продължаващите нарушения срещу палестинския народ".

Той подчерта, че "Израел и неговите поддръжници" носят пълна отговорност за резултатите от продължаващите нападения срещу палестинския народ".

Висшият ирански дипломат заяви също така, че преговорите, които Иран води със Саудитска Арабия, идват като част от стратегията на Техеран за подкрепа на Палестина.

Като сериозно развитие в хода на израелските атаки срещу Газа, Израел информира ООН за необходимостта от евакуация на северната част на ивицата Газа в рамките на 24 часа.

Израелската армия информира ООН, "че цялото население на Газа на север от Вади Газа трябва да се премести в южната част на Газа в рамките на следващите 24 часа", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик на 12 октомври.

Продължаващият конфликт започна, когато палестинската терористична групировка Хамас започна операция "Потоп в Ал-Акса" - многостранна изненадваща атака, която включваше изстрелване на ракети и проникване в Израел по суша, море и въздух.

От Хамас заявиха, че това е отмъщение за щурма на джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим и нарастващото насилие на израелските заселници срещу палестинците.

В отговор израелските военни започнаха операция "Железни мечове" срещу цели на Хамас в ивицата Газа.

Броят на палестинците, убити от израелските атаки срещу обсадената Ивица Газа, нарасна до 1537 души, съобщи Министерството на здравеопазването в Газа. Сред загиналите са 500 деца и 276 жени. Повече от 6 600 души са били ранени.

Междувременно броят на загиналите в резултат на операцията на Хамас в Израел достигна 1300 души, а броят на ранените бе обявен за 3300 души, според израелската обществена радиотелевизионна корпорация./БГНЕС