Иранският президент призова ислямските и арабските страни да се обединят срещу Израел

Иранският президент Ебрахим Раиси призова ислямските и арабските страни да си сътрудничат в борбата с Израел, който води смъртоносна война, предизвикана от изненадваща атака на палестинската терористична групировка Хамас, предаде АФП.


При нападението на Хамас през уикенда стотици бойци преминаха израелската граница с превозни средства, по въздух и по море, като убиха 1200 души и взеха 150 заложници под прикритието на дъжд от ракети.

Още около 1200 души бяха убити при хилядите израелски удари по Газа, а на бедния палестински анклав с население над 2,4 милиона души беше наложена "пълна блокада".

"Днес всички ислямски и арабски държави и всички свободни хора по света трябва да постигнат сериозно сближаване и сътрудничество по пътя на спиране на престъпленията на ционисткия режим срещу потиснатия палестински народ", каза Раиси на сирийския си колега Башар Асад в телефонен разговор.

Иранският президент заяви, че за да спре "геноцида над палестинците от страна на ционистите", Иран ще се координира с ислямските държави "възможно най-скоро", съобщи уебсайтът на иранското президентство.

Иран, който подкрепя Хамас, на 7 октомври отпразнува нападението в Израел, въпреки че настояваше, че не е участвал в него.

По време на разговора си с Асад, Раиси се нахвърли и върху арабските страни, които наскоро нормализираха или обсъждат установяването на връзки с Израел.

"Днес всички, които оповестиха отношенията си с ционисткия режим под претекст, че защитават правата на палестинците, бяха опозорени и на целия свят беше доказано, че ционисткият режим е в най-слабото си състояние", каза Раиси.

По време на разговора Асад по подобен начин подчерта "необходимостта от бързи действия на арабско и ислямско ниво за защита на палестинския народ, особено в Ивицата Газа, и за спиране на израелските набези, насочени срещу деца и жени"./БГНЕС