Иранският президент ще се срещне с Ердоган в Анкара

Иранският президент Ебрахим Раиси ще се срещне днес с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в рамките на еднодневно официално посещение, което беше отлагано два пъти, съобщи пред АФП дипломатически източник.

Раиси и Ердоган ще се срещнат в столицата Анкара за разговори, посветени на регионалните последици от израелско-палестинския конфликт.

Предишните посещения на Раиси - едно през ноември и едно по-рано този месец, бяха отменени заради нарастващото напрежение в Близкия изток.

Официалната информационна агенция на Иран ИРНА съобщи, че Раиси ще води "високопоставена политическа и икономическа делегация".

Посещението се осъществява на фона на нарастващите опасения за регионалните последици от войната в Газа, която Израел започна като ответна мярка за безпрецедентните атаки, предприети от "Хамас" на 7 октомври, в резултат на които в Израел загинаха около 1140 души, по данни на АФП, базирани на израелски официални данни.

В отговор Израел проведе безмилостна офанзива, в резултат на която в Газа бяха убити най-малко 25 490 души, около 70% от които жени, деца и юноши.

На 22 януари Раиси се зарече, че Израел "със сигурност ще си плати" за убийството в Сирия на висш генерал от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР).

Съединените щати и Великобритания започнаха втори кръг от съвместни военни удари по подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен като отмъщение за многократните им нападения срещу корабоплаването в Червено море.

Ердоган осъди първия кръг от удари в началото на този месец като "непропорционален", обвинявайки Вашингтон и Лондон, че се опитват да превърнат района на Червено море в "кървава баня".

По-рано Ердоган и Раиси обсъдиха по телефона стъпките за трайно прекратяване на огъня в Газа, като Ердоган подчерта значението на това „мюсюлманският свят да заеме обща позиция срещу израелските зверства"./БГНЕС