Ирина Сердарева: Не протестираме, ние раздаваме любов

Шапката е това, което може да ни отличи от другите, заяви в интервю за БГНЕС известният майстор-шапкар Ирина Сердарева.

За седма поредна година тя повежда превърналия се в традиция Летен парад на шапките, който преминава по пешеходната зона на бул. „Витоша“ и стига до музея за История на София. Дестинацията е избрана не случайно, тъй като шапката е част от градската култура на нашата столица.

„Някой ме питаше срещу какво протестираме. Не, не протестираме, ние раздаваме любов“, каза организаторът на събитието. Въпреки съботния, дъжд на събитието дойдоха десетки цветно и елегантно облечени любители на шапките.

„Първо започнах да правя големи ревюта, които показват моите шапки – около 60 на сезон, но после осъзнах, че искам да организирам и нещо друго. От 2016 г. започнах да ходя на едни много симпатични срещи със занаятчии-шапкари и фестивали във Франция и Бавария, където научих, че правят парад на шапките. Това е нещо прекрасно, защото аз не искам да покажа моите шапки, а искам всеки да сложи своята любима шапка и да се разходи по прекрасната пешеходна зона на София“, разказа още Ирина Сердарева.

Тя призна, че подобен занаят се научава трудно. Не обича да нарича себе си дизайнер, а просто майстор-шапкар. Първият урок научава в Киев, откъдето е родом, докато купува шапки от една голяма тамошна фабрика. „Когато уреждах въпросите по плащането, те ме пуснаха и ми дадоха първите уроци за шапкарството. Последваха Лондон, Париж, както и много книги и учебници, които прочетох“, сподели ще тя.

Занаятът ѝ е труден като работа, както и скъп, защото всичко се прави със специални калъпи, заготовки. Освен това са нужни много сръчност, постоянство, но и любов към работата.

„Не мога да се конкурирам с милиардите шапки, произвеждани в Китай“, призна тя, а за масовото производство се шегува: „Ходя на китайски пазари, за да видя какво да не правя“.

Ирина Сердарева е категорична – шапката може да направи човек единствен и неповторим.

„Татяна Лолова ми казваше: Дай ми хубава шапка и половината ми роля е готова. Не шапката прави човека, а човекът прави шапката“, каза още Ирина Сердарева, а към любителите на този аксесоар има простичко послание: „Обичайте себе си повече и не се страхувайте да бъдете различни“. /БГНЕС