Ириней Константинов: На Петър Стоянов дължим цивилизационния си избор

Петър Стоянов спечели най-напред интилигенцията, а след това интелигенцията спечели българския народ за него. Това заяви актьорът Ириней Константинов, предаде репортер на БГНЕС.

Днес Петър Стоянов става на 70 години, навършват се и 25 години от встъпването му в длъжност като президент.

“България, макар и закъсняла в сравнение с централноевропейските държави, с обичайното туткане по сполучливия израз на президента, тръгваше към своя нов “цивилизационен избор” - още една фраза, която отново дължим на Петър Стоянов”, каза Ириней Константинов. Той припомни, че президентът Стоянов е наложил в България и извън нея прям и интелигентен стил.

“При посещението му в САЩ през септември 2000 г., вестник “Сан Франциско Хроникъл”, бе озаглавил старията си за него: “Петър Стоянов е оптимистичният лидер на един дълбоко песимистичен народ”. Трябва да му благодарим за куража и оптимизма, който ни вдъхна през годините”, каза актьорът, който бе част от Инициативния комитет, издигнал неговата кандидатура за президент.

Константинов подчерта, че Петър Стоянов е един от малкото ни политици, излезли с чест от българската политика, традиционно белязана от скандали.

“Дори след като напусна "Дондуков" 2 той представя достойно България по света. Благодарим му, че не се промени и остана един от нас - нашият президент и нашият приятел Петър Стоянов”, заяви Ириней Константинов.

В резиденция "Бояна" се събраха стотици представители на българския културен и политически елит, за да поздравят Стоянов за двойния юбилей. Сред тях са Богдана Карадочева, Цветана Манева, Георги Константинов, Румен Леонидов, Красен Станчев, Михаил Неделчев, Огнян Минчев, Кирил Маричков и много други. /БГНЕС