Исак Херцог е новият президент на Израел

Председателят на Израелската партия на труда Исак Херцог ще бъде 11-ият президент на Държавата Израел, след като получи 87 гласа от членовете на Кнесета при тайно гласуване, съобщават израелските медии.

Исак Херцог (ляво) приема поздравления след избирането си за президент на Израел

С победата си Херцог става първият президент, чийто баща е бил президент. Хаим Херцог беше шестият президент на Израел.

Противникът на Херцог Мириам Перец получи 27 гласа. Ако я бяха избрали, Перец щеше да стане първата жена президент на Израел.

Както Херцог, който посети Западната стена във вторник, за да се помоли за успех, така и Перец положиха усилия да се срещнат с възможно най-много депутати преди гласуването.

Всяка фракция в Кнесета е предоставила на своите членове свободата да гласуват по съвест, вместо да ги обвързва с партийна дисциплина. Нито една от фракциите не издигна кандидат.

Това е първата президентска надпревара в Израел, в която нито един от кандидатите не е настоящ член на Кнесета и се смята за най-голямата победа в президентските избори в историята на Израел.

Херцог благодари на всички депутати, които са гласували за него, и заяви, че за него е чест да служи на целия народ на Израел. Той нарече Перец герой и вдъхновение.

"Аз ще бъда президент на всички", каза Херцог.

Новият президент ще положи клетва, след като мандатът на президента Реувен Ривлин приключи на 9 юли./БГНЕС

Йерусалим / Израел