Искат по-висок данък за частните самолети във Великобритания

„Кампанията за по-добър транспорт” - благотворителна организация, базирана в Обединеното кралство, призова правителството да обложи с данък свръхбогатите с частни самолети, за да подкрепи обществения транспорт.

Риши Сунак, премиер на Великобритания

Според благотворителната организация частните самолети замърсяват между 5 и 14 пъти повече от търговските полети и 50 пъти повече от влаковете, като твърди, че за пътниците на частни самолети трябва да се прилага "свръхвисока ставка на данъка върху въздушните пътници (APD)".

APD е най-високата ставка на данъка върху въздушните пътувания в света, която засяга всички заминаващи пътници от и в рамките на Обединеното кралство и която по някои маршрути може да достигне до 50 % от цената на билета.

Благотворителната организация иска правителството да премахне сегашния статут на частните полети като освободени от ДДС.

"Частните самолети нанасят огромни вреди на околната среда и са запазена марка на свръхбогатите", заяви Норман Бейкър, директор по външните работи на групата. "Смятаме, че е крайно време тези хора да започнат да плащат за щетите, които са нанесли с полетите си, а приходите да се използват за подобряване на обществения транспорт за общностите в страната".

Понастоящем пътниците на частни самолети се таксуват със същата ставка за APD като пътниците в бизнес или първа класа, като по-висока ставка се прилага за самолет с тегло 20 тона (22 тона) с по-малко от 19 пътници на борда.

Благотворителната организация настоява за "нова свръхвисока ставка на APD" за пътуванията с частни самолети, определена в размер на десет пъти по-високата ставка за вътрешни и европейски пътувания, която ще се прилага за всички пътници на частни самолети, независимо от размера или капацитета на самолета или изминатото разстояние.

"Тъй като Обединеното кралство е отговорно за 19 % от въглеродните емисии в Европа, причинени от частни самолети - повече от всяка друга европейска държава". "Кампанията за по-добър транспорт" призовава правителството да гарантира, че частните самолети ще плащат за замърсяването, което причиняват, и че парите ще бъдат инвестирани в услуги за обществения транспорт", се казва в съобщението./БГНЕС

Лондон / Великобритания