Искате здраво сърце? Пийте вода!

Отдавна е известно, че пиенето на вода всеки ден носи много ползи за здравето.

Ново изследване на Националните здравни институти (NIH) откри по-малко известна полза: възрастните на средна възраст могат да намалят дългосрочния си риск от сърдечна недостатъчност, като просто бъдат хидратирани ежедневно.

Глобалните проучвания показват, че повечето хора не се придържат към препоръчителния дневен прием на течности, който е 1,6 до 2,1 литра за жените и 2 до 3 литра за мъжете, според Европейското дружество по кардиология (ESC).

Когато хората се дехидратират, тяхната концентрация на серумен натрий се увеличава. След това тялото се опитва да спести вода, активирайки процеси, за които е известно, че допринасят за развитието на сърдечна недостатъчност.

Проучването разглежда дали серумната концентрация на натрий в средна възраст, като мярка за навиците за пиене на вода, прогнозира развитието на сърдечна недостатъчност 25 години по-късно. Учените от NIH, базирани в Бетезда, Мериленд, са изследвали 15 792 възрастни на възраст от 44 до 66 години и те са били оценявани за пет посещения до 70-90-годишна възраст.

Учените също така изследват връзката между хидратацията и удебеляването на стените на главната камера на сърцето, което често идва преди сърдечна недостатъчност.

Участниците са били разделени на четири групи въз основа на средната им серумна концентрация на натрий при едно и две посещения. За всяка група натрий се изследва дела на хората, които са развили сърдечна недостатъчност и хипертрофия на лявата камера при петото посещение 25 години по-късно.

Високите серумни нива на натрий остават значително свързани със сърдечна недостатъчност и хипертрофия на лявата камера след коригиране на други фактори, свързани с развитието на сърдечна недостатъчност (включително възраст и кръвно налягане).

Всеки 1 mmol/l повишаване на серумната концентрация на натрий в средната възраст е свързан с 1,20 и 1,11 повишени шансове за развитие на хипертрофия на лявата камера и сърдечна недостатъчност съответно 25 години по-късно.

Изследователят Наталия Дмитриева, която работи в Националния институт по болести на сърцето, белите дробове и кръвта на NIH, каза, че констатациите показват значението на консумацията на течности.

„Нашето проучване показва, че поддържането на добра хидратация може да предотврати или поне да забави промените в сърцето, които водят до сърдечна недостатъчност“, каза тя.

Констатациите са представени на Конгреса на ESC 2021 г. /БГНЕС