Искрата: В музиката си винаги включвам част от моя истинска история

В „Само моя“ Искрен Тончев -Искрата разказва история за един мъж, който има лошия навик да влюбва в себе си жена, след което да изчезва… За музиката се вдъхновява от стара арменска музика. Това сподели самият той в интервю за БГНЕС, в което говорим както за новото парче, така и дали трябва да има послание в музиката и дали има противопоставяне в поколенията в музиката.

БГНЕС: Трябва ли музиката да е някакво послание?

Искрата: Може да е послание, може да е хубаво усещане. Това, което гледам в повече в съвременната музика е, че се набляга на това да е весела и танцувална, текстовете са на заден план. Аз повече си падам по това да има все пак да има някакво послание, някаква история вътре, затова и в своето творчество винаги включвам част от моя истинска история.

БГНЕС: Какво е посланието в новата песен „Само моя“?

Искрата: В „Само моя“ съм разказал история за един мъж, който има лошия навик да влюбва в себе си жена, след което да изчезва и всъщност в текста на песента се пее за това, че той вече е намерил жената, при която иска да остане и с която иска да са заедно и тя да бъде неговата дама. За музиката се вдъхнових от стара арменска музика, която преслушвах. Някои пасажи много ме вдъхновиха, от там направих инструментална на песента. Аз съм си автор на музиката и аранжимента на своите парчета. След това написах текста и вече следващата стъпка беше да се съберем с моя много близък приятел и режисьор на видеото Емануил Алберт, за да създадем тази красива история.

След като с Емануил се събрахме да обсъдим идеята, заедно развихме този сюжет, в който имаме пътешественик във времето, който минава през различени епохи благодарение на този старинен часовник, който го пренася. И всъщност беше голямо приключение заснемането на клипа. Беше в четири дни, на четири различни локации, много различни една от друга, включително едната беше в Лондон. Последната сцена, където сме в бъдещето с дамата – там пък светът е изцяло рисуван от супер талантливия Ivan Tride. Тоест аз и тя сме единствените реални обекти, всичко друго е нарисувано около нас, което е впечатляващо.

БГНЕС: Какво е нивото на съвременната българска музика на фона на световната?

Искрата: Понеже съм работил с доста музикални артисти съм успял да забележа много неща, да видя различни типове хора, да видя различно ниво на професионализъм. За щастие съм имал възможността да работя с много добри в нашия занаят – музиката и да попивам от тях малки неща, които да добавят към моя начин на работа. Може би, ако трябва малко да наредим българската музика, да кажем, че се движи по-назад от световните тенденции за модерни неща, така че трябва малко да се стегнем и да се позасилим, че да влезем в час с нещата.

БГНЕС: Има ли противопоставяне в поколенията в музиката?

Искрата: За съжаление го забелязвам, но според мен това противопоставяне може да се направи като общо движение когато позволим на старите типове музика, които са били актуални тогава да ни повлияят в новото творчеството. Защото все пак има красиво и във всеки тип музика, така че според мен колкото повече се комбинират и се правят експерименти, толкова по-интересно става. Така, че противопоставянето може би е само в главите на хората. Наблюдавал съм и доста ярко изразена война между фенове примерно на поп-фолк и на рап, или на хаус музика. А все пак музиката е един инструмент за емоции, така че не би трябвало да има война между стиловете.

Искрен Тончев (Искрата) е текстописец, композитор и бийтбоксър. Той е разпознаваем със своя уникален стил и продуциране на песни в различни жанрове. Роден е на 10 май 1993 г. в Бургас. Започва да пее от много ранна детска възраст, а музикалните инструменти, които владее, са флейта, саксофон и пиано.

С Бийтбокс започва да се занимава от 13-годишна възраст, като няколко години по-късно печели Българското първенство. След това участва и в Световното първенство по бийтбокс.

На 19 г. Искрен започва да прави бийтове и през 2014 г. се мести в София. Скоро след това вече работи с едни от най-популярните музикални артисти у нас – Дара, Павел и Венци Венц, Графа, Михаела Филева, Сантра, Атанас Колев, Мойсей, Жана Бергендорф, Пламен и Иво и др.

През 2016 г. Искрата участва в предаването ,,България търси талант‘‘ и стига до финал, изпълнявайки комбинация между бийтбокс, пеене и свирене на музикални инструменти. Не след дълго той се присъединява към музикалната компания Монте Мюзик.

През същата година той издава и първия си сингъл ,,Много добре‘‘. Също така композира няколко други песни, които достигат до първо място в музикалните класации, а гледанията наброяват 70 милиона пъти, се казва в официалната му биография.

Песента му ,,Помня‘‘ се превръща в любима на публиката. Други известни негови парчета са “Неочакван обрат” в дует с Графа, “Играем за победа” и ,,Танцувам само за теб‘‘ с Михаела Филева, ,,Непознато място‘‘, както и “Chica Tranquilla. От март тази година е факт и парчето ,,Само моя‘‘. /БГНЕС