Исмаил Хания: Хамас се приближава към постигане на примирие

Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви, че неговото войнствено движение е близо до споразумение за примирие с Израел, според изявление, публикувано в Telegram.


"Близо сме до постигане на споразумение за примирие", казва Хания.

Преговарящите се опитват да сключат споразумение, което да позволи освобождаването на около 240 предимно израелски заложници, заловени на 7 октомври по време на най-смъртоносната атака срещу Израел в историята му.

Бойците на Хамас също така убиха около 1200 души по време на трансграничната си атака, повечето от които цивилни.

Израел започна безмилостна бомбардировъчна кампания и сухопътна офанзива в отговор на нападението, като се зарече да унищожи Хамас и да осигури освобождаването на заложниците.

Според правителството на Хамас в Газа войната е отнела живота на повече от 13 300 души, хиляди от които деца.

В момента се водят интензивни преговори с посредничеството на Катар, където терористичната организация има политически офис и където се намира Хания.

Премиерът на Катар заяви, че сделката за освобождаване на част от заложниците в замяна на временно прекратяване на огъня зависи от "незначителни" практически въпроси.

На 20 ноември президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че според него сделката за освобождаване на заложниците е близо.

"Вярвам, че е така", каза американският държавен глава, когато беше попитан дали сделката за заложниците е близо.

След това Байдън скръсти пръсти, за да даде знак, че се надява на късмет.

Двама източници, запознати с преговорите, заявиха пред АФП, че предварителната сделка включва петдневно примирие, състоящо се от прекратяване на огъня на земята и ограничаване на израелските въздушни операции над южната част на Газа.

В замяна на това ще бъдат освободени между 50 и 100 затворници, държани от Хамас и Ислямски джихад - отделна палестинска войнствена група.

Сред тях ще има израелски цивилни граждани и пленници от други националности, но не и военни.

Съгласно предложеното споразумение от израелските затвори ще бъдат освободени около 300 палестинци, сред които жени и деца.

Белият дом заяви, че преговорите са на етап "край на играта", но отказа да даде повече подробности, заявявайки, че това може да застраши успешния резултат.

Отделно от това Международният комитет на Червения кръст съобщи, че неговият председател е заминал за Катар, за да се срещне с Хамис Хания, "за да постигне напредък по хуманитарни въпроси, свързани с въоръжения конфликт в Израел и Газа".

В изявление базираната в Женева организация заяви, че продължава да призовава "за спешна защита на всички жертви на конфликта и за облекчаване на катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа".

Тя също така заяви, че "упорито призовава за незабавно освобождаване на заложниците"./БГНЕС