Исмаил Хания пристигна в Кайро за преговори с египетски официални лица

Лидерът на Хамас Исмаил Хания, чиято основна база е Катар, пристигна в Кайро за преговори за прекратяване на войната на групировката с Израел в Газа и за размяна на затворници, предаде АФП.

Хания пристигна "в египетската столица Кайро, за да проведе разговори с египетски официални лица относно развитието на израелската агресия в ивицата Газа и други въпроси", се казва в изявление на терористичната групировка.

Преди пристигането си в Кайро лидерът на Хамас се срещна в Доха с иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан, макар че подробностите за срещата бяха оскъдни.

Източник, близък до палестинската войнствена групировка, заяви, че Хания ще оглави делегация на "високо равнище" на Хамас в Египет, където трябва да проведе разговори с ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел и други.

Дискусиите ще бъдат "за спиране на агресията и войната, за да се подготви споразумение за освобождаване на затворниците и за прекратяване на обсадата, наложена на ивицата Газа", заяви източникът при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори за посещението.

Източник, близък до групировката "Ислямски джихад", която се сражава заедно с "Хамас" в Газа, заяви, че лидерът ѝ Зиад Нахалех също се очаква в Кайро в началото на следващата седмица за преговори.

И двете групировки публикуваха по-рано тази седмица видеоклипове, на които се виждаха заложници, които според тях все още се държат в Газа, молещи израелското правителство да осигури освобождаването им./БГНЕС