Иснър сломи Мъри, Радукану отпадна от Гарсия

Анди Мъри се сбогува с Откритото първенство на Великобритания по тенис, след като отстъпи на Джон Иснър в четири сета – 4-6, 6-7 (4), 7-6 (3), 4-6, в мач от втори кръг на надпреварата от Големия шлем, за близо три часа и 20 минути игра.

Откриващата част беше решена след пробив за „Големия Джон“ още в третия гейм на срещата – той се оказа решителен за крайния изход на първия сет. Съдбата на втория бе решена в тайбрек, където американецът бе по-солиден и се приближи на сет от място в трети кръг. Трикратният шампион в турнирите от Шлема и двукратен на Ол Ингланд Клъб обаче демонстрира бойкия си дух за радост на местната публика, като взе третия сет с тайбрек.

Иснър (л) се оказа твърде сериозно препятствие за Мъри (д).

Въпреки това, подобно на първата част, Иснър съумя да стигне до пробив и след това не погледна назад, за да се поздрави с успеха над бившия номер 1 в света при мъжете. Гигантът от САЩ реализира цели 36 аса и вече има 89 от началото на турнира, като спечели 84% от точките на първи сервис за целия мач, спаси и двете възможности за пробив пред Мъри и завърши с впечатляващ баланс при уинърите и непредизвиканите грешки – 82 на 32. В спор за място на осминафиналите той ще играе с десетия в схемата Яник Синер, който елиминира шведа Микаел Имер в четири сета.

За следващата фаза се класираха още поставените съответно под номер 5 и 9 в схемата Карлос Алкарас и Камерън Нори – испанецът, който потегли с петсетов успех над германеца Ян-Ленард Щруф, стигна до чиста победа над Талон Грикспор от Нидерландия, докато местният любимец се нуждаеше от пет сета, за да пречупи съпротивата на испанеца Жауме Мунар. Франсис Тиафо, Оскар Оте, Александър Бублик, Николоз Басилашвили, Иржи Весели, Томи Пол и Тим ван Рийтховен също прогресираха към трети кръг.

Фаворитката на домакините Ема Радукану напусна Уимбълдън още във втори кръг на надпреварата от Големия шлем, след като отстъпи на Каролин Гарсия с 3-6, 3-6 за близо час и половина игра.

Шампионката на Ю Ес Оупън изостана с ранен пробив в началото, но съумя да го върне. Французойката обаче направи нов брейк, след който не допусна нови колебания и така затвори откриващия сет в своя полза. Втората част започна без пробиви в първите четири гейма, преди шампионката от Бад Хомбург да реализира брейк. Радукану го върна, но се срина и загуби следващите три, а с това и срещата.

Радукану не успя да зарадва домашната публика с нов успех.

Британката завърши без ас и с едва 45% успеваемост на първи сервис за целия мач, като направи по-малко непредизвикани грешки от Гарсия – 8 на 20, но и значително по-малко уинъри – 12 на 25. Френската тениситка ще спори с китайката Шуай Джан за място в осминафиналите след успеха на азиатката над Марта Костюк от Украйна.

Втората в света Онс Жабер даде само четири гейма на 132-та в ранглистата Катаржина Кава и ще играе с Диан Пари от Франция в следващата фаза. Успех записа и шампионката от 2018 Анжелик Кербер, която се справи с Магда Линет от Полша в два сета. Напред продължиха още Каролина Плишкова, Джесика Пегула, Татяна Мария, Йелена Остапенко, Хариет Дарт, Грийт Минен, Мари Бужкова, Алисън Риск, Ирина Бегу и Кая Юван. /БГНЕС