Испания е страната с най-здраво население в света

Може би тайната е в гаспачото или паелята, тъй като Испания просто надмина Италия, за да стане най-здравата страна в света.

Испания има най-високата продължителност на живота при раждане сред народите на Европейския съюз

Това е според индекса Bloomberg Healthiest Country Index за 2019 г., в който се класират 169 държави според фактори, които допринасят за общото здраве. Испания беше на шесто място при предишния индекс, , публикувана през 2017 г.

Още четири европейски държави са сред първите 10 през 2019 г .: Исландия (трето място), Швейцария (пета), Швеция (шеста) и Норвегия (девета). Япония беше най-здравословната азиатска нация, скочила с три места напред от проучването за 2017 г. на четвърто място и замени Сингапур, който спадна до осмо. Австралия и Израел завършват първата десетка на седмо и десето място.

Индексът класира страните въз основа на променливи величини, включително продължителност на живота, като същевременно пише „черни точки“ за рискове като употребата на тютюн и затлъстяването. Той също така взема предвид факторите на околната среда, включително достъп до чиста вода и канализация.

Испания има най-високата продължителност на живота при раждане сред народите на Европейския съюз, изоставяйки в световен мащаб само след Япония и Швейцария, показват данните на ООН. Предвижда се Испания до 2040 г. да има най-високата продължителност на живота, почти 86 години, следвана от Япония, Сингапур и Швейцария според Института за измерване и оценка на здравето във Вашингтон.

"Първичната грижа се предоставя основно от обществени доставчици, специализирани семейни лекари и медицински сестри, които предоставят превантивни услуги на деца, жени и пациенти в напреднала възраст, както и грижи при остри и хронични случаи", се посочва в прегледа на Европейската обсерватория за здравните системи и политики 2018 г. за Испания отбелязвайки спад през последното десетилетие на сърдечносъдови заболявания и смъртни случаи от рак.

Куба се намира на пет места над САЩ, което я прави единствената страна, която не е класифицирана като с „висок доход“ от Световната банка, но е класирана толкова високо. Една от причините за успеха на островната нация може да бъде акцентът й върху превантивните грижи пред фокусирането на американците върху диагностицирането и лечението на болести, се казва в доклад на Американската асоциация на адвокатите за здравето, публикуван миналата година след посещението на Куба.

Сред страните от Балканите най-напред в класацията е Гърция – на 26 място, макар и да бележи отстъпление с 6 позиции. Босна и Херцеговина е на 42-ро място, следвана от Албания. Турция е 51-ва, а Македония и Сърбия делят 56-то място. /БГНЕС