Испания - Франция е финалът на Евробаскет 2022

Испанците направиха решителна серия от 13-0 за по-малко от четири минути в последната четвърт, за да излязат напред с 83:77. Андреас Обст отбеляза зад дъгата, но Хуан Ернангомес върна жеста, а отборът му запази същия интензитет в защита, за да не позволи на съперника да се доближи в края.

Лоренцо Браун завърши с 29 точки за Испания, които допълни 6 асистенции. Уили Ернангомес добави 16. Хуан Ернангомес се отчете с 13 точки. Денис Шрьодер бе най-резултатен за Германия с 30 точки и 8 асистенции. Франц Вагнер и Андреас Обст останаха с по 15, като последният грабна и 5 борби.

В същото време Франция нямаше проблеми срещу Полша след 95:54 в първия полуфинал от шампионата на Стария континент. Така за пръв път от 2013 г. "петлите" ще спорят за златото. За тях това е общо четвърти финал на европейско в историята им.

Французите нямаха спиране и стигнаха до двуцифрен аванс още през първото полувреме, като заложиха на силна игра в защита и водени от Гершон Ябуселе, стигнаха до 34:18 в своя полза. След паузата олимпийският вицешампион не намали оборотите и записа убедителна победа.

Гершон Ябуселе бе най-добър за Франция с 22 точки. По 10 добавиха Еван Фурние и Ели Окобо. По 8 точки реализираха Амат М`Байе, Венсан Поарие и Тери Тарпей. Михал Михалак и Ей Джей Слоутър бяха най-резултатни за Полша с по 9 точки. Матеуш Понитка остана със 7.

Така на 18 септември (неделя) от 21.30 ч. Испания ще излезе срещу Франция в дуела за златото на европейското. По-рано през деня от 19.30 ч. Германия ще спори с Полша за бронзовите отличия. /БГНЕС