Испания и Мароко възстановяват „стратегическото партньорство“

Испанският премиер Педро Санчес посети Рабат, за да възстанови „стратегическото партньорство“ на страната си с Мароко въпреки критиките от страна на собственото му ляво правителство, че се поддава на натиска на арабската държава. По време на разговорите двете страни се съгласиха да проявяват взаимно уважение, особено по въпросите на суверенитета. „Ще избягваме всичко, което може да обиди другия, особено по отношение на нашите съответни сфери на суверенитет“, каза Санчес, след като той и дузина министри се срещнаха с мароканския премиер Азиз Аханучи. Това беше първата такава среща на високо ниво от 2015 година. „Днес ние навлизаме в нов етап в отношенията между Мароко и Испания“, каза Санчес, настоявайки, че има „огромен неизследван потенциал“ между двете нации.

„Мароканско-испанските отношения никога не са достигали това ниво на сътрудничество и координация“, добави Аханучи.

Посещението се състоя по-малко от година, след като испанският лидер тегли черта под продължилата една година дипломатическа криза, като отмени десетилетията на испански неутралитет по конфликта в Западна Сахара и подкрепи Мароко. Но отстъпката към Рабат предизвика остри критики от целия испански политически спектър. Номер 3 в правителството на Санчес, министърката на труда Йоланда Диас, която е от твърдо лявата партия „Подемос”, отказа да се присъедини към посещението, след като нейната партия отхвърли на обратния завой на Санчес по отношение на Западна Сахара. Дясното крило също заклейми Санчес, като Естебан Гонзалес Понс от опозиционната Народна партия каза, че "няма по-голямо унижение от това да се преклониш пред волята на Мароко".

Но Санчес защити този ход като важен за испанските интереси, призовавайки за нови инвестиции в Мароко, където страната му вече е третият по големина чуждестранен инвеститор.

Без среща с краля

Около 20 сделки бяха подписани за насърчаване на испанските инвестиции в области, включително възобновяема енергия за образование, както и удвояване на испанската държавна подкрепа за фирми, които създават проекти в Мароко. И двете страни заявиха, че напредват в подготовката за откриване на митнически служби в Сеута и Мелиля, двата северноафрикански анклава на Испания, но нито един от тях не бе споменат изрично в заключителния документ от срещата, нито бе определена дата за откриване на митниците. Анклавите отдавна са магнит за хора, бягащи от насилието и бедността в Африка и търсещи убежище през единствените сухопътни граници на континента с територията на Европейския съюз.

Западна Сахара беше спомената в окончателния документ, като Испания ратифицира подкрепата си за плана на Рабат за ограничена автономия на Западна Сахара под марокански суверенитет, както беше обявено през март миналата година. Дипломатическата криза започна през 2021 г., когато Брахим Гали, лидер на Фронта Полисарио, който се стреми към независимост на Западна Сахара, беше лекуван от Covid-19 в испанска болница, което разгневи Рабат. Седмици по-късно над 10 000 мигранти се втурнаха в Сеута, където мароканските гранични сили изобщо не се намесиха, което беше широко възприето като наказателен ход от страна на Рабат.

Противостоянието приключи през март 2022 г., когато Санчес се съгласи да подкрепи плана на Рабат за ограничена автономия на Западна Сахара под марокански суверенитет. Месец по-късно той посети Мароко и беше приет от крал Мохамед VI. Този път той не беше приет от краля, което предизвика допълнителни критики у дома, като консервативният всекидневник „Ел Мундо” коментира, че мароканският монарх е "показал засилена позиция пред Санчес". Въпреки това, кралят покани Санчес за високопоставено държавно посещение скоро, което испанският премиер е "приел с удоволствие".

Сътрудничеството по отношение на нелегалната миграция и тероризма беше на първо място в дневния ред на Санчес. Очаква се вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка да поиска от Рабат гаранции, че депортирането на мигранти ще се върне на нивата преди ковида, каза неговият офис.

След възстановяването на връзките пристигащите незаконни мигранти от Мароко миналата година са намалели с една четвърт спрямо нивата от 2021 г., показват данни на вътрешното министерство. /БГНЕС, АФП