Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна

По искане на НАТО Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания обяви, че испанските въоръжени сили ускоряват разполагането на военни сили в Черно море поради напрежението между Русия и Украйна.

Планираното участие на Испания в постоянните военноморски групи на Алианса очевидно ще бъде изместено с няколко седмици напред. Освен това до края на следващия месец в България ще бъде разположен отряд от изтребители Eurofighter.

Роблес посочи, че Испания "оценява възможността" за разполагане на изтребители в България като част от подсилената въздушна полиция на НАТО. Това е мисия, която охранява въздушното пространство на съюзниците в условията на постоянно присъствие на руски самолети, които летят неидентифицирани.

Няколко военни източника също потвърдиха, че тази операция "вече е планирана" и че шест изтребителя Eurofighter ще бъдат разположени в края на февруари следващата година, заедно с контингент от малко над сто военнослужещи.

Според същите източници операцията ще продължи около шест или осем седмици, като все още трябва да се решат някои допълнителни въпроси. Сред тях е решението за базата, в която ще бъдат разположени самолетите. Миналата година испанските изтребители вече участваха в същата мисия, но бяха базирани в Румъния./БГНЕС, "Евроуикли"