Испания надви Белгия за място на полуфиналите на АТП Къп

Надал и Кареньо Буста постигнаха обрат в решаващия мач на двойки.

Отборът на Испания се превърна в последния полуфиналист на дебютното издание на АТП Къп, след като победи Белгия с 2-1 на "Кен Розуел Арена" в Сидни. Испанците трябваше да се потрудят много здраво за успеха, дошъл след обрат на Рафаел Надал и Пабло Кареньо Буста срещу Сандер Жил и Йоран Флиген в решаващия мач на двойки.

В първия мач на сингъл втората ракета на Испания Роберто Баутиста Агут бе категоричен срещу 158-ия в световната ранглиста Кимер Копеянс и го победи с 6-1, 6-4 за час и 30 минути. В битката на първите ракети обаче Давид Гофен изнесе страхотен мач срещу световния номер 1 Рафаел Надал и стигна до чист успех с 6-4, 7-6(3) за близо два часа и половина игра. Гофен бе много агресивен на ретур, като стигна до цели 14 точки за пробив и реализира три от тях, за да запише втората си победа над Надал в шест двубоя.

Това означаваше, че изходът от сблъсъка трябва да се реши от мача на двойки, който бе много равностоен. В първия сет нямаше пробиви и се стигна до тайбрек, в който Жил и Флиген се наложиха с 9-7, за да доближат Белгия на един сет от полуфиналите. Надал и Кареньо Буста показаха характер и успяха да стигнат до пробив в решаващия момент на втората част, за да я вземат със 7-5 и да вкарат мача в дълъг тайбрек. В него испанците доминираха и натрупаха рано преднина, след което реализираха третия си мачбол за крайното 10-7, дошло след точно два часа игра.

Това означава, че Испания ще се изправи срещу домакините от Австралия в единия полуфинал утре, а Сърбия и Русия ще се изправят един срещу друг в другия. По-рано днес сърбите надвиха Канада с 3-0 след победи на Джокович и Лайович на сингъл, и на Чачич и Троицки на двойки. /БГНЕС