Испания обърна Русия, Канада е първият 1/4-финалист за Купа Дейвис

Тимът на Испания обърна Русия в двубой от група В на Купа Дейвис в Мадрид. Домакините изоставаха след загубата на Роберто Баутиста Агут от Андрей Рубльов по-рано в три сета, но Рафаел Надал и тандемът Марсел Гранойерс/Фелисиано Лопес обърнаха нещата в полза на испанците.

Надал поведе Испания към обрат срещу Русия за Купа Дейвис.

Световният номер 1 надигра Карен Хачанов в два сета след 6-3, 7-6 (7), за да върне Испания в играта, а двойките довършиха всичко след успех над Хачанов/Рубльов със 6-4, 7-6. Русия влезе в мача с домакините след категорична победа на старта над миналогодишния шампион Хърватия с 3-0 и поведе след успеха на Рубльов над Баутистна Агут, но Надал и вездесъщите двойки донесоха първа победа за Испания в тазгодишното издание на отборната надпревара. „Форматът не ти позволява да се отпуснеш дори за миг. Атмосферата е невероятна, може би единственото отрицателно нещо е, че последният двубой започва много късно, а всички знаем, че утре е работен ден“, каза Надал, който е в серия от 24 поредни победи на сингъл в турнира, като за последно отстъпи при дебюта си през 2004. Испания може да достигне четвъртфиналите, ако победи Хърватия в сряда, който се раздели с капитана си Желко Краян преди два дни и са без контузения Марин Чилич. В други срещи от надпреварата, Канада стана първият четвъртфиналист, след като надигра САЩ за първи път от 16 опита. Намиращият се на 150-о място в ранглистата Вашек Поспишил записа нов вдъхновяващ успех, надигравайки младия Райли Опелка след 7-6 (5), 7-6 (7), преди Денис Шаповалов да се справи с Тейлър Фриц. Впоследствие, в мач без значение, те отстъпиха в двойките на Сам Куери/Джак Сок, като втората им победа с 2-1 след тази над Италия, им осигури първото място в група F.

Шаповалов постигна нов успех на сингъл, а Канада е вече на 1/4-финал в Мадрид.

В момента, Канада се намира в най-доброто място в своята история“, каза Поспишил. „Кленовите листа“ могат да се изправят срещу Австралия в последните осем, след като Ник Кирьос, завърнал се след двумесечно отсъствие, изведе тима до успех над Колумбия с 3-0 в група D. Австралия се изправя срещу Белгия в решителен сблъсък за класиране напред в сряда. /БГНЕС