Испания стъпи накриво и срещу Полша

Испания и Полша поделиха точките след равенство 1:1 в двубой от група Е на Европейското първенство по футбол.

Мората вкара гола за испанците, но направи и няколко пропуска.

На „Ла Картуха“ в Севиля домакините започнаха по-уверено срещата и постепенно наложиха натиск, но далечен изстрел на Матеуш Клих премина опасно над вратата на Унай Симон. Възпитаниците на Луис Енрике стигнаха до преднина в резултата след 25 минути игра. Опит за удар на Жерард Морено, който замени Феран Торес в стартовия състав, намери Алваро Мората, който от близка дистанция не сбърка за 1:0. Попадението на нападателя бе първоначално отменено заради засада, но след намесата на Системата за видеоарбитраж (ВАР) голът бе зачетен.

Поляците показаха зъби при едно центриране на Роберт Левандовски, при което Симон закъсня, но Карол Свидерски не намери добре топката от трудна позиция. В края на полувремето двата тима си размениха по една опасна ситуация. Първо, „Дружина полска“ бе близо до изравняването чрез Свидерски, който уцели гредата след премерен шут с левия крак, а след това и чрез Левандовски, който овладя, но стреля право в Симон, опропастявайки най-чистото положение за поляците. От другата страна, дейният Морено получи отличен пас от Жорди Алба, но стреля встрани от изгодна позиция.

След почивката Полша започна ударно и възстанови паритета чрез звездата си Левандовски, който се извиси във въздуха и с прецизен изстрел с глава не остави шансове на Симон за 1:1. Домакините претендираха за нарушение на офанзивния футболист на Байерн Мюнхен срещу Аймерик Лапорт при търсенето на по-добра позиция, но в крайна сметка претенциите им не бяха уважени от главния съдия Даниеле Орсато. Малко след това Якуб Модер закъсня и настъпи Морено в наказателното поле.

Орсато прегледа ситуацията на монитор край страничната линия и посочи бялата точка. Зад топката застана именно нападателят на Виляреал, който обаче стреля в гредата, а при добавката Мората отправи много неточен изстрел. Испанците продължиха да настояват в следващите минути, като на няколко пъти Мората имаше възможност да донесе първия успех на „Ла Фурия Роха“ на първенството, но бе спиран от вещите намеси на Войчех Шчесни.

Така, Полша спечели първа точка на Евро 2020, докато за испанците това бе второ последователно равенство. Трикратният европървенец се нуждае от задължителен успех в последния си двубой от групата със Словакия, ако иска да достигне до следващата фаза. Полша се изправя срещу лидера Швеция, който е с четири пункта, също в търсене на победата, за да остане с шансове да продължи към елиминациите. /БГНЕС