Испания възстанови надбягането с бикове в Памплона

Испания възстанови известния си фестивал за бягане с бикове, който се проведе на претъпкания площад в Памплона след двегодишна пауза заради пандемията, предаде АФП.

Пускането на фойерверки, известен като "чупиназо" от балкона на кметството на северния град отбеляза официалното начало на деветдневната фиеста на Сан Фермин.

Хиляди посетители от цял ​​свят, облечени в традиционното изцяло бяло облекло с червен шал, скандираха "Viva San Fermin!". Неизменна част от традицията е участниците да се пръскат един друг с вино.

„Да видиш отново площада пълен е страхотно“, каза Сайоа Гуембе Пеня, 54-годишен държавен служител, чиято бяла риза беше изцапана от виното.

Ежегодният фестивал, станал известен с романа на Ърнест Хемингуей от 1926 г. „И слънцето изгрява“, последно се проведе през 2019 г.

Местните власти отмениха изключително популярното събитие през 2020 и 2021 г. поради пандемията. За първи път фестивалът беше отменен след гражданската война в Испания през 30-те години на миналия век.

Фестивалът, който датира от средновековието, включва концерти, религиозни процесии, народни танци и денонощно пиене.

Акцентът на празненствата, обаче, е тестът за смелост: гръмотевична глутница тежащи половин тон бикове с остри рога биват освобождавани по улиците, а хората трябва да ги надбягат. Всеки ден в 8:00 сутринта стотици смелчаци се състезават с шест бойни бика по 850-метрово трасе от кошарата им до арената за бикове в Памплона. Най-смелите - или най-безразсъдните - бягат възможно най-близо до рогата на биковете, за предпочитане без да бъдат намушкани.

Първото състезание с бикове, което традиционно събира най-много участници, е в четвъртък.

Всяка година десетки хора са ранени, въпреки че повечето наранявания са причинени от падания на бегачите или от стъпкване на биковете.

Последният смъртен случай беше през 2009 г., когато бик прободе 27-годишен испанец във врата, сърцето и белите дробове./БГНЕС

Памплона / Испания